Ιός RSV: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο – Γιατί φέτος φοβίζει η γρίπη

Υγεία


Την ανησυχία της πως ένα καινούργιο στέλεχος της γρίπης θα βρει τον πληθυσμό αρκετά ευάλωτο και θα προκαλέσει ένα σημαντικό φορτίο, εξέφρασε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Παθολογίας Λοιμώξεων Γαρυφαλλιά Πουλάκου.

Σε οριακή πληρότητα είναι οι κλίνες covid στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», οι οποίες έχουν μειωθεί περίπου στο μισό, ενώ οι ΜΕΘ έχουν διαθεσιμότητα, δηλώνει στο Πρακτορείο Fm, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Παθολογίας Λοιμώξεων Γαρυφαλλιά Πουλάκου.

Μάλιστα η καθηγήτρια χαρακτηρίζει ως ευχάριστο μήνυμα, το γεγονός ότι στις ΜΕΘ υπάρχουν κλίνες, γιατί όπως λέει πλέον διασωληνώνονται πολύ λίγοι άνθρωποι και οι γιατροί δεν χάνουν ασθενείς από σοβαρές επιπλοκές. Κάτι που όπως τονίζει, οφείλεται στην προστασία του εμβολίου από τη σοβαρή νόσηση, αλλά και στα πάρα πολλά θεραπευτικά εργαλεία που έχουν στη φαρέτρα τους οι επιστήμονες, για να προλαβαίνουν τη βαριά νόσηση. «Πάντα ακολουθούμε τη ροή της πανδημίας και κάποιες από τις κλινικές του νοσοκομείου αποδίδονται στην κανονική χρήση, που είναι η υποστήριξη χρόνιων αναπνευστικών ασθενών. Η δική μας λοιμωξιολογική κλινική παραμένει πάντα ανοιχτή, οι πνευμονολογικές έχουν μειωθεί σε αριθμό ως χαρακτηρισμένες σαν covid».

  • Διαβάστε επίσης: Γρίπη, κοροναϊός ή RSV; Ο φόβος των ειδικών για «τρι-δημία»

Το προφίλ των ατόμων που νοσηλεύονται τώρα με Covid-19

Ποιο είναι όμως το προφίλ των ατόμων που νοσηλεύονται με Covid-19 αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία;

«Είναι κατεξοχήν άτομα μεγάλων ηλικιών, άνθρωποι με πολλαπλά προβλήματα υγείας, συνήθως ανοσοκατασταλμένοι, άνθρωποι με ενεργό καρκίνο και με ενεργές αιματολογικές κακοήθειες που λαμβάνουν θεραπείες, για τους οποίους γνωρίζαμε από νωρίς ότι δεν ανταποκρίνονται ικανοποιητικά στον εμβολιασμό. Για αυτό άλλωστε έχει δοθεί η οδηγία για μία παραπάνω δόση. Ωστόσο λόγω της μη ικανοποιητικής ανοσολογικής απάντησης, οι άνθρωποι αυτοί παιδεύονται με επαναλοιμώξεις, δεν εκριζώνεται ο ιός και οδηγούνται σε συχνές νοσηλείες. Εδώ λοιπόν υπάρχει ένα θεραπευτικό αδιέξοδο, γιατί συχνά αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα, αλλά μετά από κάποιες εβδομάδες υποτροπιάζει. Κι αυτός είναι ο λόγος που αυτή τη στιγμή η έρευνα έχει εστιάσει σε νέες θεραπείες για αυτό το είδος των ασθενών, οι οποίες κινούνται προς την…Πηγή: in.gr