Ισραήλ: Το Ιράν κατασκευάζει στη Συρία προηγμένους πυραύλους και όπλα

Κόσμος


Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας παρουσίασε χάρτη με τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις που έχουν εντοπιστεί από το Τελ Αβίβ να παράγουν όπλα για την Τεχεράνη

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Μπένι Γκαντς δήλωσε σήμερα ότι το Ιράν έχει χρησιμοποιήσει περισσότερες από 10 στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Συρία για την παραγωγή προηγμένων πυραύλων και όπλων για τους συμμάχους του.

Επί πολλά χρόνια το Ισραήλ εξαπολύει επιθέσεις εναντίον στόχων στη Συρία που συνδέονται με το Ιράν, όπως ισχυρίζεται.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Νέα Υόρκη ο Γκαντς παρουσίασε έναν χάρτη, όπως δήλωσε, στρατιωτικών εγκαταστάσεων του Κέντρου Επιστημονικών Μελετών και Ερευνών (CERS), μια συριακή κυβερνητική υπηρεσία, που συμμετέχει στην παραγωγή όπλων και πυραύλων για το Ιράν.

“Το Ιράν μετέτρεψε το CERS σε εγκαταστάσεις παραγωγής μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς πυραύλων και όπλων ακριβείας, τα οποία παρέχονται στη Χεζμπολάχ και σε συμμάχους του Ιράν. Με άλλα λόγια, έχει γίνει ακόμη ένα ιρανικό μέτωπο – ένα εργοστάσιο για προηγμένα, στρατηγικά όπλα”, τόνισε ο Ισραηλινός υπουργός.

Τον τελευταίο καιρό έχουν αυξηθεί τα πλήγματα, που αποδίδονται στο Ισραήλ, εναντίον συριακών αεροδρομίων με στόχο να διαταραχθεί η χρήση από την Τεχεράνη των αεροπορικών γραμμών ανεφοδιασμού με όπλα συμμάχων της στη Συρία και τον Λίβανο, περιλαμβανομένης της Χεζμπολάχ, όπως έχουν δηλώσει διπλωματικές πηγές και πηγές των υπηρεσιών Πληροφοριών στο Reuters.

Τα ισραηλινά πλήγματα έχουν στοχοθετήσει επανειλημμένα την περιοχή Μασγιάφ, στη δυτική επαρχία Χάμα, όπου, σύμφωνα με τον Γκαντς, υπάρχει μια υπόγεια εγκατάσταση παραγωγής όπλων η οποία απειλεί το Ισραήλ και την περιοχή.

“Η Μασγιάφ συγκεκριμένα χρησιμοποιείται για την παραγωγή προηγμένων πυραύλων”, εξήγησε.

Ο Γκαντς πρόσθεσε ότι το Ιράν επίσης εργάζεται για τη δημιουργία εγκαταστάσεων παραγωγής πυραύλων και όπλων στον Λίβανο και την Υεμένη.

“Αν δεν σταματήσει αυτή η τάση, μέσα σε μια δεκαετία θα υπάρχουν προηγμένες ιρανικές εγκαταστάσεις σε όλη της περιοχή, οι οποίες θα παράγουν όπλα και θα σπέρνουν τον τρόμο”, υπογράμμισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΠηγή: Skai News