Θεσσαλονίκη: Νέο ρεκόρ για τις ελληνικές εξαγωγές στο πρώτο πεντάμηνο φέτος

Οικονομία


Νέο ρεκόρ κατά το πρώτο πεντάμηνο του έτους έκαναν οι ελληνικές εξαγωγές.

Θετική πορεία ακολούθησαν και τον Μάιο 2022 οι ελληνικές εξαγωγές, οι οποίες σπάζοντας το φράγμα των 20 δισ. ευρώ στο πρώτο πεντάμηνο φέτος, έκαναν νέο ρεκόρ και ανήλθαν σε 20,5 δισ. ευρώ, έναντι των 15,2 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο περσινό διάστημα (+34,9%) και των 12,2 δισ. ευρώ το 2020 (+67,8%).

Διαβάστε επίσης: Παπαθανάσης σε ΣΕΒΕ: Αναμένεται νέο ρεκόρ το 2022 για τις εξαγωγές

Αυτά επισημαίνει σε σημερινή του ανακοίνωση ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας, γνωστοποιώντας τα στοιχεία της Ελληνικής Στατικής Αρχής, τα οποία και επεξεργάστηκε το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του ΣΕΒΕ.

Διαβάστε επίσης: Εξαγωγές: Ρεκόρ καταγράφει η φράουλα – Μείωση για τα θερινά φρούτα

Πάντως, πέραν των θετικών εξελίξεων σε επίπεδο εξαγωγών, ο ΣΕΒΕ υπογραμμίζει την ανησυχία του για την ταχύτητα με την οποία «τρέχουν» και οι εισαγωγές στη χώρα μας, οι οποίες στο πρώτο πεντάμηνο φέτος καταγράφηκαν αυξημένες σε ποσοστό κατά 50,1%, έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Ουκρανία: Ζοφερό περιβάλλον στις εξαγωγές τροφίμων λόγω του πολέμου – Τι θα γίνει με τα προϊόντα που εισάγει η Ελλάδα από τη Ρωσία

Ανησυχία

Τα στοιχεία για τις εισαγωγές στη χώρα μας «εντείνουν την ανησυχία που προκύπτει από τη διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος, καθώς η αξία των εισαγωγών ξεπερνά σε ποσοστό άνω του 70% την αξία των εξαγωγών», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο ΣΕΒΕ στην ανακοίνωσή του.

Διαβάστε επίσης: Αιτίες του πληθωρισμού στην Ελλάδα

Σε ό,τι αφορά την αξία των εξαγωγών για το μήνα Μάιο φέτος, ο ΣΕΒΕ επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ότι αυτή διαμορφώθηκε στο ποσό των 4,7 δισ. ευρώ, από 3,2 δισ. ευρώ τον Μάϊο του 2021 και 2,1 δισ. ευρώ τον Μάιο του 2020, «με την αύξηση σε απόλυτη τιμή να διαμορφώνεται σε 1,5 δισ. ευρώ συγκριτικά με πέρυσι και σε 2,6 δισ. ευρώ με πρόπερσι», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

7,8 δισ. ευρώ

Οι εισαγωγές διαμορφώθηκαν στο ποσό των 7,8 δισ. ευρώ, από 4,9 δισ. ευρώ τον Μαϊο πέρυσι (+60,3%), με το εμπορικό έτσι έλλειμμα να διαμορφώνεται σε 3,1 δισ. ευρώ, αυξημένο σε ποσοστό κατά 84,7% έναντι του Μαΐου του 2021, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του ΣΕΒΕ. Αιτίες του πληθωρισμού στην Ελλάδα

Εξαιρώντας τα πετρελαιοειδή, οι εξαγωγές Μαΐου φέτος, ανήλθαν σε 2,9 δισ. ευρώ, από 2,2 δισ. ευρώ τον Μάιο του 2021 και 1,7 δισ. ευρώ τον Μάϊο του 2020, με την ποσοστιαία αύξηση στο 33,8% και 69,7% αντίστοιχα. Οι εισαγωγές, ανήλθαν σε 5,5 δισ. ευρώ τον…Πηγή: Source link