Η «τερατογένεση», ο «κυβερνήτης» και οι «μονομαχίες»

Πολιτική


Ποιοι είναι οι τρεις πυλώνες στους οποίους στηρίζεται πλέον η στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη

Η λέξη «τερατογένεση» σε ό,τι αφορά το σενάριο που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφερε στο προσκήνιο περιγράφοντας έστω θεωρητικά μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, υπό τη στήριξη του Νίκου Ανδρουλάκη, τη συμμετοχή του Γιάνη Βαρουφάκη και την ανοχή του Δημήτρη Κουτσούμπα καθώς και η αποστροφή του ότι «ψηφίζουμε και κυβερνήτη» είναι εκείνες που εξακολουθούν να κινητοποιούν – περισσότερο από κάθε άλλη πρωθυπουργική διατύπωση στη ΔΕΘ – τις αντιπολιτευτικές αντιδράσεις. Είναι επιπλέον οι εκφράσεις που, σύμφωνα με την ανάγνωση έμπειρων παρατηρητών, αποκαλύπτουν όσα περιλαμβάνει η πολιτική ατζέντα του Μητσοτάκη.

Με ανοιχτά τα… μετεκλογικά ερωτήματα, αφού ο ίδιος επέλεξε να στρώσει με σαφήνεια μόνο τον δρόμο μέχρι την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής και να αφήσει περιθώρια για ερμηνείες ή και παρερμηνείες σε ό,τι αφορά τη συνέχεια (και τρίτες κάλπες στο τραπέζι; Και προσέγγιση βουλευτών άλλων κομμάτων αν χρειαστεί;), το Μαξίμου με βασικό αφήγημα αυτό της αυτοδυναμίας – στόχο στον οποίο πέφτουν πλέον όλες οι δυνάμεις της ΝΔ – ενεργοποιεί διπλή, παράλληλη επιχείρηση: τη σταθερή συσπείρωση των δεξιών και τις νέες γέφυρες με το μεταρρυθμιστικό Κέντρο, που έχει ανάγκη για το τουλάχιστον 38% της αυτοδυναμίας του στις δεύτερες εκλογές.

  • Διαβάστε επίσης: Πώς διαμορφώνεται το πολιτικό τοπίο μετά τη ΔΕΘ – Εξαγγελίες και συμμαχίες στο δρόμο για τις κάλπες

Είναι ο λόγος που ο Μητσοτάκης αφενός… μέτρησε τα (σημερινά) κουκιά και για πρώτη φορά επέλεξε να προβάλλει αριθμητικά ένα κατά τ’ άλλα μάλλον απίθανο στην πράξη ενδεχόμενο συγκυβέρνησης χωρίς τη ΝΔ – το κατά τον ίδιο σενάριο «πολιτικής τερατογένεσης» – αφετέρου έθεσε εαυτόν στην πρώτη γραμμή επίθεσης έναντι Τσίπρα και Ανδρουλάκη.

Εν αναμονή των επίσημων μετα-ΔΕΘ δημοσκοπήσεων προς το τέλος του μήνα, Μαξίμου και ΝΔ δείχνουν προς το παρόν να μη μετατοπίζουν το κέντρο βάρους της στρατηγικής τους. Πρώτον, την έμφαση στην πρώτη κάλπη μέσω του «συναγερμού» που χτυπά η κυβέρνηση κοιτάζοντας εμφανώς και προς τη βάση του ΠΑΣΟΚ. Δεύτερον, την «επένδυση» συνολικά σε μέτωπο δεξιών και κεντρώων με αντιΣΥΡΙΖΑ…Πηγή: in.gr