Η πρόταση του ΔΝΤ για το χρέος της ευρωζώνης άργησε 10 χρόνια

Οικονομία


Βάζει στο τραπέζι τη δημιουργία κοινού Ταμείου για τη διαχείριση της ύφεσης στα κράτη-μέλη αλλά δυστυχώς για την Ελλάδα το εμπνεύστηκε λίγο αργά.

Εχει ιδέες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την Ευρώπη, αλλά δυστυχώς για την Ελλάδα τις εμπνεύστηκε με καθυστέρηση 10 ετών. Η ΕΕ χρειάζεται να δημιουργήσει ένα νέο «ταμείο» για τη διαχείριση της ύφεσης στα κράτη-μέλη και τη χρηματοδότηση πράσινων επενδύσεων, εκτιμά το Ταμείο, προτείνοντας την επείγουσα αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας «εν μέσω αυξανόμενων οικονομικών κινδύνων και με δεδομένα τα υψηλά χρέη της Ενωσης».

Ο διεθνής χρηματοπιστωτικός οργανισμός ασκεί κριτική στις Βρυξέλλες για τον τρόπο που διαχειρίζεται τα δημόσια οικονομικά της. «Το Σύμφωνο έχει αποτύχει στη βασική του υποχρέωση να αποτρέψει τους δημοσιονομικούς κινδύνους» αποφαίνεται το ΔΝΤ. Ως εκ τούτου η ΕΕ «θα πρέπει να αποκτήσει έναν νέο χρηματοδοτικό μηχανισμό που θα αντλεί κεφάλαια από την κοινή έκδοση χρέους και τις νέες ροές εισοδήματος, κατά τα πρότυπα του Ταμείου Ανάκαμψης των 800 δισ. ευρώ που δημιουργήθηκε για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας».

Η αναθεώρηση δεν περιμένει. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει μια «αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ που θα επιτρέψουν την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών και θα εξασφαλίσουν μια καλύτερη ευελιξία για την αντιμετώπιση των κρίσεων», μεταδίδει από τις Βρυξέλλες ο ανταποκριτής των «Financial Times» Σαμ Φλέμινγκ. «Η αναμόρφωση του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού πλαισίου δεν μπορεί να περιμένει. Πολλαπλά και πρωτοφανή σοκ ενσκήπτουν, η ύφεση λόγω της ενεργειακής κρίσης καραδοκεί και τα επιτόκια ανεβαίνουν» σημειώνουν οι επιτελείς του ΔΝΤ.

Εν τω μεταξύ το πλήγμα στα εισοδήματα των νοικοκυριών ίσως πυροδοτήσει πιέσεις για νέο κοινό δανεισμό της ΕΕ, πέρα από το υπάρχον Ταμείο Ανάκαμψης. Αλλά αντί για τη θεσμοθέτηση ενός διαρκούς μηχανισμού δημοσιονομικής εξισορρόπησης, οι βόρειες χώρες της ΕΕ προτίμησαν τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης (NextGenerationEU), ενός «εργαλείου» με εφάπαξ χρηματοδότηση και ειδικό σκοπό: την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία.

Η πρόταση που έκαναν στις αρχές του έτους κάποιοι ηγέτες κρατών-μελών του Νότου για να ξεκινήσει μια…Πηγή: Source link