Η Κριστίν Λαγκάρντ αντιμέτωπη με την τέλεια οικονομική καταιγίδα

Οικονομία


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υπό την ηγεσία της Κριστίν Λαγκάρντ, ετοιμάζεται να αποφασίσει την πρώτη αύξηση επιτοκίων μετά από καιρό. Όμως, οι προκλήσεις για τις ευρωπαϊκές οικονομίες είναι πολύ μεγάλες

Η τελευταία φορά που δοκίμασε η ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια ήταν το 2011. Μόνο που τότε ήμασταν μέσα στην κρίση χρέους της ευρωζώνης και η ΕΚΤ αναγκάστηκε να ανακρούσει πρύμναν και καθώς είχε γίνει σαφές ότι για τις κλασικές «περιοριστικές πολιτικές» από πού χρειαζόταν ήταν το whatever it takes  είχε πει ο Μάριο Ντράγκι για την ανάγκη να ληφθούν μέτρα που ακόμη και εάν δεν ήταν συνηθισμένα θα εξασφάλιζαν τη σωτηρία της Ευρωπαϊκής οικονομικής αρχιτεκτονικής. Τώρα η πρόκληση των αποφάσεων είναι στα χέρια της Κριστίν Λαγκάρντ.

Ούτως ή άλλως τα χαμηλά επιτόκια ήταν μια βασική παράμετρος της ίδιας της αρχιτεκτονικής της ΕΚΤ και της ευρωζώνης και στοιχείο που αποτελούσε παράμετρό της προσπάθειας το νέο ενιαίο νόμισμα να λειτουργήσει με σχετικά ομαλό τρόπο. Ας μην ξεχνάμε ότι ειδικά για χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας τα χαμηλά επιτόκια τα ΕΚΤ έδιναν τον τόνο για μια συνολικότερη πολιτική «φτηνού δανεισμού» που εξασφάλιζε και αναπτυξιακούς ρυθμούς.

Άλλωστε, το γεγονός ότι το ευρώ περιλάμβανε μια σειρά από – ονομαστικούς στόχους που αφορούσαν το χρέος, τον πληθωρισμό, και τα ελλείμματα έδειχνε ότι εξασφάλιζε τη δυνατότητα αυτών των χαμηλών επιτοκίων.

Στην περίοδο της κρίσης χρέους, που ήταν ταυτόχρονα και απειλή κρίσης της ίδιας της ευρωζώνης, τα χαμηλά επιτόκια, όπως και τα μεγάλα προγράμματα αγοράς ομολόγων, θεωρήθηκε ότι ήταν η βασική στρατηγική που θα επέτρεπε στην ΕΕ να αποφύγει τον κίνδυνο της οικονομικής ύφεσης και του αποπληθωρισμού. Γι’ αυτό και από το 2012 η ΕΕ μπήκε στη ζώνη των μηδενικών επιτοκίων και λίγο αργότερα των αρνητικών επιτοκίων.

Όμως, τώρα τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει εξαιρετικά μεγάλες οικονομικές προκλήσεις, που συνδυάζονται σε μια συνθήκη πολύ κοντά σε αυτό που οι μετεωρολόγοι αποκαλούν η «τέλεια καταιγίδα».

Η έκρηξη του πληθωρισμού

Η πρώτη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι αυτή του πληθωρισμού. Όλα δείχνουν ότι ο πληθωρισμός στην Ευρώπη δεν αντανακλά απλώς κάποιες συγκυριακές…Πηγή: Source link