Η ευλογία των πιθήκων επηρεάζει αρνητικά τα μάτια και την όραση

Υγεία


Για τα οφθαλμολογικά προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει η ιογενής λοίμωξη προειδοποιεί η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας: από επιπεφυκίτιδα έως απώλεια όρασης λόγω εξέλκωσης του κερατοειδούς χιτώνα.

Επηρεάζει η ευλογιά των πιθήκων τα μάτια; «Ναι» απαντά η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας (American Academy of Ophthalmology – AAO), προειδοποιώντας πως ο συγκεκριμένος ιός, που εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, μπορεί να προκαλέσει οφθαλμολογικά προβλήματα, που κυμαίνονται από φλεγμονή στην επιφάνειά τους (επιπεφυκίτιδα) έως απώλεια όρασης λόγω εξέλκωσης του κερατοειδούς χιτώνα.

Υπενθυμίζεται πως η ευλογιά των πιθήκων είναι μία ιογενής λοίμωξη που πρωτοεντοπίστηκε σε πρωτεύοντα θηλαστικά το 1958 και στους ανθρώπους το 1970. Εως πρότινος προκαλούσε τοπικές εξάρσεις σε ορισμένες περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής, αλλά εφέτος έχει προκαλέσει πλήθος κρουσμάτων σε δεκάδες χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), έως τις αρχές της εβδομάδας είχαν επιβεβαιωθεί παγκοσμίως 47.652 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου, ενώ είχαν καταγραφεί 13 θάνατοι. Αξίζει δε να σημειωθεί πως σχεδόν το 90% των κρουσμάτων εντοπίζονται σε δέκα χώρες (ΗΠΑ, Ισπανία, Βραζιλία, Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Καναδάς, Ολλανδία, Περού, Πορτογαλία).

Σε ό,τι αφορά στη χώρα μας, όπως προκύπτει από τον τελευταίο απολογισμό του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), είχαν εντοπιστεί 54 κρούσματα έως τις 25 Αυγούστου 2022.

Υπό τις εξελίξεις αυτές η ΑΑΟ σε ανάλυσή της εξηγεί πώς μπορεί ο ιός που προκαλεί ευλογιά των πιθήκων να φθάσει στα μάτια, τι είδους οφθαλμολογικά προβλήματα έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής στους ασθενείς και τι πρέπει να κάνουν οι πάσχοντες αν αναπτύξουν ενοχλήματα στα μάτια. Ο δρ Αναστάσιος – Ι. Κανελλόπουλος, MD, χειρουργός – οφθαλμίατρος και καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, συνοψίζει τα κυριότερα σημεία της συγκεκριμένης ανάλυσης.

Πώς περνάει ο ιός στα μάτια

Ο ιός που προκαλεί ευλογιά των πιθήκων είναι εύκολο να φθάσει στα μάτια, διότι πολλοί ασθενείς αναπτύσσουν δερματικό εξάνθημα στο πρόσωπο. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο οφθαλμολογικών εκδηλώσεων. Για να…Πηγή: in.gr