Η διαρκής ενεργειακή αμηχανία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Οικονομία


Η ομιλία της Προέδρου της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να μην έχει αποφασιστική πολιτική για την ενεργειακή κρίση

Η ομιλία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ήταν αναμενόμενα γεμάτη εκφράσεις αλληλεγγύης προς την Ουκρανίας. Σε αυτά προστέθηκε και αρκετή αυτοκριτική για τα βήματα που δεν έκανε η Ευρώπη και οδήγησαν στην ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία.

Όμως, ως προς τα συγκεκριμένα μέτρα και τη στρατηγική για να αποφευχθεί η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη και η μεταφορά του κόστους της στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, η ομιλία έδειξε ότι ακόμη είμαστε στη φάση της επεξεργασίας.

Και μάλιστα μιας επεξεργασίας που γίνεται με τον παραδοσιακό «ευρωπαϊκό» τρόπο, δηλαδή των μεγάλων εξαγγελιών που μετατρέπονται σε μετριοπαθή μέτρα.

Ο ενεργειακός γόρδιος δεσμός της Ευρώπης

Όλα αυτά έχουν στον πυρήνα τους τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη αντιμετωπίζει σήμερα μια ενεργειακή κρίση χωρίς προηγούμενο.

Οι ευρωπαϊκές χώρες εξαρτώνται από το ρωσικό φυσικό αέριο και το ρωσικό πετρέλαιο. Ο βαθμός εξάρτησης ποικίλει ανάλογα με τη χώρα. Για παράδειγμα είναι πολύ μεγαλύτερη στη Γερμανία και πολύ μικρότερη στην Ιβηρική. Παρότι η ΕΕ δεν έχει συμπεριλάβει το φυσικό αέριο στις κυρώσεις, έχει μια πολιτική να μειώσει τις παραλαβές ρωσικού αερίου για να μη χρηματοδοτεί εμμέσως την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της Ρωσίας στην Ουκρανία και κυρίως αντιμετωπίζει το πραγματικό ενδεχόμενο η Ρωσία να σταματήσει πλήρως – κάτι που ήδη κάνει με διάφορα προσχήματα – τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη ως πίεση για να σταματήσει η Ευρώπη να υποστηρίζει την Ουκρανία με αποστολές στρατιωτικού υλικού.

Το πρόβλημα είναι ότι αυτή τη στιγμή ακόμη και εάν η Ευρώπη αυξήσει τις εισαγωγές και τα αποθέματα φυσικού αερίου από άλλες πηγές, όπως είναι η Νορβηγία, η Βόρεια Αφρική και το Αζερμπαϊτζάν και αγοράσει μεγάλες ποσότητες LNG και αποκτήσει υποδομές για την επαναεριοποίηση και διανομή του και ακόμη και εάν αυξήσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άλλες πηγές (πυρηνικά εργοστάσια, γαιάνθρακα, ντίζελ) και καταφέρει να έχει και περισσότερη ενέργεια από ΑΠΕ, θα εξακολουθήσει να έχει ένα πραγματικό ενεργειακό…Πηγή: Source link