Η βρετανική οικονομία αδύναμος κρίκος της Δύσης στις αλλεπάλληλες κρίσεις

Οικονομία


Πώς το Brexit έχει απομονώσει εμπορικά, οικονομικά, ακόμα και νομισματικά τη χώρα που απειλείται με συγκριτικά υψηλότερο πληθωρισμό και βαθύτερη ύφεση

«Η αποχώρηση του Μπόρις Τζόνσον σημαίνει την αρχή του τέλους για το Brexit», εκτίμησε ο ηγέτης της φιλοευρωπαϊκής πτέρυγας του Συντηρητικού Κόμματος (κάποτε δεξί χέρι της Μάργκαρετ Θάτσερ) Μάικλ Χέζελταϊν. Αλλά δεν είναι πολύ πιθανό να τρέφει ο διάδοχος του Τζόνσον αισθήματα για την ΕΕ ανάλογα με αυτά του Χέζελταϊν.

Σε κάθε περίπτωση, η αποκατάσταση ενός modus operandi με το Continent (την ηπειρωτική Ευρώπη) μοιάζει να έχει κεφαλαιώδη σημασία για τη Βρετανία. Διότι άπαντες οι «ειδικοί» θεωρούν ότι η χώρα βρίσκεται στο κατώφλι μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης. Και ότι βασική αιτία για κάθε κακοδαιμονία, σημερινή ή επόμενη, είναι το Brexit.

Μόλις την περασμένη Τρίτη η Τράπεζα της Αγγλίας στην τελευταία Έκθεση Οικονομικής Σταθερότητας που εξέδωσε, προειδοποιεί ότι η οικονομία της χώρας έχει «συρρικνωθεί ουσιαστικά». Ουδεμία οικονομία της Δύσης αναπτύσσεται απρόσκοπτα και ευημερεί την εποχή αυτή. Αλλά τόσο η Τράπεζα της Αγγλίας, όσο και το ΔΝΤ και ο ΟΟΣΑ πολύ πρόσφατα, εκτιμούν ότι η βρετανική οικονομία βρίσκεται ένα σκαλοπάτι πιο κοντά από τους άλλους στην ύφεση.

Διαβάστε επίσης: Μια Βρετανία… χίλια κομμάτια, αφήνει πίσω του ο Μπόρις Τζόνσον

Όλοι εκτιμούν ότι η Βρετανία αντιμετωπίζει πιο δύσκολα, συγκριτικά με άλλες χώρες, τις επιπτώσεις από την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό. Παρότι η χώρα δεν εξαρτάται από τη ρωσική ενέργεια όπως η Γερμανία ή η Ιταλία, ας πούμε, αλλά και πολλές άλλες ευρωπαϊκές. Παρότι έχει και η ίδια μια διόλου αμελητέα πετρελαϊκή παραγωγή.

Πανδημία και πόλεμος

«Μέχρι το 2019 ήταν δύσκολο να διακρίνει κανείς μεγάλη διαφορά στην πορεία των οικονομιών του Ηνωμένου Βασιλείου και των άλλων στην Ευρώπη και στον κόσμο. Το μέγεθος των κοινών διεθνών οικονομικών κραδασμών από την πανδημία και από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν ο καταλύτης που εκτίναξε τον πληθωρισμό και φρενάρισε την ανάπτυξη σε ολόκληρη την Ευρώπη. Όμως, τις τελευταίες ημέρες ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι προειδοποιεί με κάθε ευκαιρία ότι ο βρετανικός πληθωρισμός θα είναι υψηλότερος και η ανάπτυξη…Πηγή: Source link