Η αναπτυξιακή προοπτική των νησιωτικών Δήμων

Πολιτική


Η θεσμική θωράκιση, η αναπτυξιακή προοπτική των νησιωτικών Δήμων καθώς και πλήθος άλλων θεμάτων αναπτύχθηκε στο συνέδριο που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΚΕΔΕ, στο Δήμο Κυθήρων.

Με μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκε στα Κύθηρα το Διήμερο Συνέδριο με θέμα «Νησιωτική Αυτοδιοίκηση: Προκλήσεις και Προοπτικές» στις 22 έως και 24 Σεπτεμβρίου που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) με τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) και υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος Κ.Ε.Δ.Ε, με επικεφαλής τους κ.κ. Ηλία Αποστολόπουλο, Πρόεδρο του ΙΤΑ και Δήμαρχο Παπάγου-Χολαργού και  Ευστράτιο Χαρχαλάκη, Δήμαρχο Κυθήρων και Αντικυθήρων.

Το παρών έδωσαν ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Μανώλης Κουτουλάκης, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων, κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ και πρ. Δήμαρχος Χαϊδαρίου, κ. Δημήτρης Μαραβέλιας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ και πρ. Δήμαρχος Πόρου κ. Σπύρος Σπυρίδων, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων, κ. Σεραφείμ.

Στις Εργασίες του Συνεδρίου, συμμετείχαν Δήμαρχοι Νησιών και Αστικών Δήμων από όλη την Ελλάδα, Μέλη του Διοικητικού και του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΙΤΑ, εκπρόσωποι αυτοδιοικητικών φορέων και διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί, οι οποίοι ανέλυσαν διεξοδικά σημαντικά ζητήματα της καθημερινότητας και της λειτουργίας των Νησιωτικών Δήμων.

Οι βασικές ενότητες του Συνεδρίου ήταν οι ακόλουθες:

«Θεσμική Θωράκιση των Νησιωτικών Δήμων».
«Νέα Χρηματοδοτικά Εργαλεία: Υποδομές και Ψηφιακός Μετασχηματισμός».
«Πολιτική Προστασία και Περιβάλλον».
«Γεωγραφική Απομόνωση: Πρόβλημα ή Πλεονέκτημα;».
«Τουρισμός και Φέρουσα Ικανότητα των Υποδομών».
«Ο Ελληνικός Νησιωτικός Χώρος στο Πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Πολιτικών».

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού Ηλίας Αποστολόπουλος, έδωσε το παρών διαδικτυακά καθώς όπως ανέφερε: «Μετά από δυόμιση χρόνια με επισκέφτηκε ο κορονοϊος».

Ο πρόεδρος του ΙΤΑ, είπε μεταξύ άλλων: «Είναι…Πηγή: in.gr