Η Αθήνα σκληραίνει τη στάση της και «περιμένει» τον Ερντογάν – Οι ημερομηνίες «σταθμοί» για το καλοκαίρι

Πολιτική


Η απάντηση, σε περίπτωση που η Αγκυρα διαβεί τον Ρουβίκωνα, θα είναι άμεση

Μπούμερανγκ επιχειρεί η Αθήνα να γυρίσει στην Άγκυρα η κλιμάκωση της προκλητικότητας με επίκεντρο το Αιγαίο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αξιοποίησε στο έπακρο την ευκαιρία της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, προκειμένου αφενός να κινητοποιήσει τους εταίρους, αφετέρου να στείλει εμφατικό μήνυμα στην Τουρκία ότι ο αναθεωρητισμός και η αμφισβήτηση της κυριαρχίας δεν γίνονται ανεκτά και θα λάβουν κατάλληλες και αποφασιστικές απαντήσεις.

Ο πρωθυπουργός -όπως και ο υπουργός Εξωτερικών- δράττονται της ευκαιρίας και, πλέον, σε όλες τις δημόσιες εμφανίσεις τους φροντίζουν να θίγουν τα ελληνοτουρκικά, κλιμακώνοντας κι αυτοί -με πολύ προσεκτικό τρόπο- τη ρητορική τους απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα που βρίσκεται σε έξαρση.

Μετά την απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να κόψει κάθε γέφυρα επικοινωνίας με την Αθήνα, και προσωπικά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο έλληνας πρωθυπουργός σήκωσε το γάντι από τον τούρκο πρόεδρο με φόντο τους ανυπόστατους ισχυρισμούς του για ελληνικά νησιά, κλείνοντας την πόρτα του διαλόγου όσο η γειτονική χώρα δεν συμμορφώνεται με το Διεθνές Δίκαιο. Παράλληλα, με τις κινήσεις του επιχειρεί να υψώσει το διπλωματικό τείχος που χτίζεται απέναντι στην Αγκυρα. Σε αυτή την προσπάθεια συγκαταλέγεται, άλλωστε, η επίσκεψη του γερμανού καγκελαρίου στην Αθήνα, στις 10 Ιουνίου.

Κατά την παρουσία του στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ, ο κ. Μητσοτάκης κατέστησε σαφές πως κάθε ρητορικό επιθετικό βήμα της Τουρκίας μετατρέπεται σε ένα ακόμα βήμα της δικής τους υποχώρησης προς το περιθώριο και τη διεθνή απομόνωση. «Εμείς ζούμε στην πραγματικότητα, ευχόμαστε μαζί με το όνομά τους να αλλάξουν και τη λογική τους, αλλά δεν ανοίγουμε διάλογο με το παράνομο, το ανιστόρητο και το παράλογο» τόνισε.

Σε αντίστοιχο ύφος ήταν και η τοποθέτησή του για την Τουρκία κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters.

«Η Ελλάδα δεν θα ανεχθεί επιθετική συμπεριφορά, αναθεωρητική ρητορική και ενέργειες που ισοδυναμούν με παραβιάσεις των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και της ελληνικής κυριαρχίας» είπε και πέταξε το μπαλάκι στον τούρκο πρόεδρο.

«Νομίζω ότι εναπόκειται στην Τουρκία να αλλάξει τη συμπεριφορά…Πηγή: in.gr