ΗΠΑ: Οι Ρεπουμπλικανοί, οι «αφυπνισμένες» Big Business και ένα… θυελλώδες «διαζύγιο»

Οικονομία


Πώς αμερικανικοί κολοσσοί βυθίστηκαν στο «σπιράλ» της πολιτικής πόλωσης των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ

Έμπρακτη στήριξη του δικαιώματος στην άμβλωση, ενίσχυση των μειονοτήτων και της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, έμμεση πλην ηχηρή καταδίκη των αντιδημοκρατικών και αντισυνταγματικών μεθοδεύσεων κύκλων στις ΗΠΑ με διακοπή της χρηματοδότησης Ρεπουμπλικανών πολιτικών που δηλώνουν «αρνητές των εκλογών».

Παραδοσιακά «αιμοδότες» των κομματικών μηχανισμών με δωρεές και συνδιαμορφωτές της πολιτικής ατζέντας μέσω ισχυρών λόμπι, πολλοί επιχειρηματικοί κολοσσοί παίρνουν θέση στον οιονεί «πολιτιστικό πόλεμο» που μαίνεται τους τελευταίους μήνες και έχει κλιμακωθεί προεκλογικά στις πολωμένες ΗΠΑ.

  • Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Στο «κυνήγι» της γυναικείας ψήφου

Το μετεκλογικό σκηνικό προβλέπεται μάλιστα εκ βάθρων διαφορετικό μετά τις κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές της Τρίτης,  καθώς η αυξημένη εταιρική δέσμευση σε κοινωνικά ζητήματα έχει φέρει πλέον σημαντικό μέρος των Big Business σε μετωπική σύγκρουση με την σκληροπυρηνική -και δη την τραμπική- πτέρυγα των Ρεπουμπλικανών, που αναμένεται να βγει ενισχυμένη από τις κάλπες.

Τα μέλη της βλέπουν σαν «κόκκινο πανί» την ολένα και πιο διαδεδομένη πια επενδυτική στρατηγική με γνώμονα το σύνολο κριτηρίων και προτύπων ESG, που βάζουν σε πρώτο πλάνο θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης.

  • Διαβάστε επίσης: Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Για πρώτη φορά υποψήφιοι ΛΟΑΤΚΙ σε όλες τις πολιτείες 

Με το βλέμμα στραμμένο εδώ και καιρό στον στόχο ανάκτησης του ελέγχου της Βουλής των Αντιπροσώπων και (πιθανόν) της Γερουσίας, αλλά και στις προεδρικές εκλογές του 2024, μεγάλο μέρος των Ρεπουμπλικανών διακηρύττουν τώρα ότι θα θέσουν μετεκλογικά αυτή την εταιρική πρακτική στο επίκεντρο της ατζέντας τους.

Αναλυτές μιλούν για τη διάλυση ενός επιχειρηματικο-πολιτικού «γάμου» δεκαετιών με ένα… θυελλώδες «διαζύγιο», που θα οδηγήσει στη μεγαλύτερη πολιτική αναδιάταξη στις ΗΠΑ εδώ και σχεδόν έναν αιώνα.

«Με εμάς ή με τους άλλους»

Τα πρώτα «μαύρα σύννεφα» στις σχέσεις μεταξύ των Ρεπουμπλικανών και των αμερικανικών επιχειρηματικών κολοσσών είχαν αρχίσει να γίνονται ορατά μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο τον Ιανουάριο του 2021.

Πύκνωσαν, δε, καθώς…Πηγή: Source link