ΗΠΑ: Οι νεόπτωχοι της πληθωριστικής κρίσης

Οικονομία


Ολοένα και περισσότεροι Αμερικανοί στρέφονται και πάλι μαζικά στις τράπεζες τροφίμων. Όμως ακόμη και αυτές δυσκολεύονται να καλύψουν πλέον τη ζήτηση, λόγω της ακρίβειας

Η Τζάστιν Λι είναι ταμίας σε τράπεζα, με σταθερό μισθό.

Ποτέ ως τώρα δεν είχε βρεθεί στη θέση να σκέφτεται διπλά και τριπλά  να βάλει βενζίνη στο σχεδόν άδειο ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου της.

Ούτε είχε διανοηθεί ότι θα περίμενε υπομονετικά στη σειρά μπροστά από μια τράπεζα τροφίμων κοντά στο σπίτι της, στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια.

Όμως αυτό ακριβώς κάνει τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι τιμές βασικών τροφίμων και αγαθών έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, το ίδιο και οι τιμές των καυσίμων.

Στην ίδια κατάσταση βρίσκονται σήμερα εκατομμύρια χαμηλόμισθοι και συνταξιούχοι Αμερικανοί, που μετά βίας τα βγάζουν πλέον πέρα.

Το φαινόμενο είχε καταγραφεί και εν μέσω πανδημίας, όταν περίπου 60 εκατομμύρια πολίτες αναγκάστηκαν να αναζητήσουν βοήθεια σε τράπεζες τροφίμων, πολλοί εξ αυτών έχοντας χάσει το εισόδημά τους.

Στα τέλη του περασμένου έτους, καθώς η οικονομία είχε πια ξανανοίξει μαζί με την αγορά εργασίας, η ζήτηση στις τράπεζες τροφίμων επέστρεψε σε κανονικά επίπεδα.

Όμως αυτή η ανάπαυλα κράτησε τελικά μόνο για λίγο…

Τα τρόφιμα είναι ένα από τα είδη που επλήγησαν περισσότερο από τον πληθωρισμό-ρεκόρ των τελευταίων 40 ετών που καταγράφεται από τις αρχές του έτους στις ΗΠΑ.

Συνδυαστικά, δε, με τις αυξήσεις σε άλλα βασικά είδη, στα καύσιμα, μέχρι και στο κόστος στέγασης -από τις δόσεις δανείων, έως τα ενοίκια-  «συνθλίβουν» τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα.

Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΜΚΟ Feeding America για την εξάλειψη της πείνας -από τις μεγαλύτερες στις ΗΠΑ- δείχνουν ότι η ζήτηση για επισιτιστική βοήθεια αυξήθηκε τον Μάρτιο στο 65% των 200 και άνω τραπεζών τροφίμων που λειτουργεί ανά την αμερικανική επικράτεια το εν λόγω δίκτυο.

Οι προβλέψεις για τους επόμενους μήνες είναι ωστόσο ακόμη πιο ζοφερές…

Δύσκολη συγκυρία

Το ένα μετά το άλλο, τα ομοσπονδιακά προγράμματα οικονομικής στήριξης έναντι των επιπτώσεων της COVID-19 λήγουν, καθιστώντας έτσι ευάλωτα στην επισιτιστική επισφάλεια ακόμη περισσότερα νοικοκυριά.

Η κρίση πληθωρισμού λειτουργεί εν τω μεταξύ ως ντόμινο, επηρεάζοντας και τις ίδιες τις τράπεζες…Πηγή: Source link