ΗΠΑ: Νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας με έμφαση σε πρόσωπα που είναι στο στενό κύκλο του Πούτιν

Οικονομία


Στα πρόσωπα που μπαίνουν σε μαύρη λίστα είναι η Μαρία Ζαχάροβα, ο μεγιστάνας Μορντάσοφ και ο σκιώδης διαχειριστής της περιουσίας του Πούτιν, Σεργκέι Ρολντούγκιν

Επιπλέον κυρώσεις κατά της Ρωσίας ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ, λίγο μετά την έγκριση από τις Βρυξέλλες του έκτου πακέτου των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Το νέο αμερικανικό πακέτο στοχοποιεί ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, όπως και πρόσωπα που συνδέονται στενά με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ανάμεσα τους η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, ο μεγιστάνας Αλεξέι Μορντάσοφ (βασικός μέτοχος της Severstal, της κορυφαίας ρωσικής χαλυβουργικής), όπως και ο τσελίστας και επιχειρηματίας Σεργκέι Ρολντούγκιν.

Ο Ρολντούγκιν θεωρείται στενός προσωπικός φίλος του Τσάρου, είναι νονός μιας από τις κόρες του και κατά πολλούς ο διαχειριστής της κρυμμένης τεράστιας περιουσίας που εκτιμάται πως διαθέτει ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το στοιχείο αυτό επεσήμανε, στην ανακοίνωση του το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, σχολιάζοντας πως οι δύο άντρες γνωρίζονται εδώ και πάνω από τέσσερις δεκαετίες, πως είναι στενοί φίλοι και πως ο Ρολντούγκιν ανήκει στο σύστημα που διαχειρίζεται την υπεράκτια περιουσία του Πούτιν.

Ως τσελίστας και μαέστρος, είναι επίσης καλλιτεχνικός διευθυντής του ρωσικού πολιτιστικού ινστιτούτου St Petersburg Music House.

Στόχος τα σούπερ γιοτ

Παράλληλα, στα περιουσιακά στοιχεία που μπλοκάρουν οι Αμερικανοί βρίσκονται ψηλά οι υπερπολυτελείς θαλαμηγοί της ρωσικής πλουτοκρατίας.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε συγκεκριμένα πως έχει ταυτοποιήσει τη διασύνδεση των σούπερ γιοτ Graceful και Olympia με τα περιουσιακά στοιχεία του Πούτιν, επισημαίνοντας πως ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος έχει ταξιδέψει με τα γιοτ αυτά πολλές φορές, ενδεικτικά το 2021 σε ένα ταξίδι συντροφιά με τον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Επίσης ανακοίνωσε πως βάζει στο στόχαστρο της την εταιρεία γιοτ Imperial Yachts, με έδρα στο Μονακό και γραφεία στη Μόσχα, με το επιχείρημα πως προσφέρει τις υπηρεσίες και τις θαλαμηγούς της στην ρωσική ελίτ και δη, στον στενό κύκλο του Πούτιν.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να εργάζονται με τους συνεταίρους και συμμάχους τους προκειμένου να επιβάλουν βαρύ κόστος στην κυβέρνηση της Ρωσικής…Πηγή: Source link