ΗΠΑ – Βρετανία: Από τη «Μεγάλη Παραίτηση», στη… «Μεγάλη Επιστροφή των Συνταξιούχων»

Οικονομία


Πώς ο υψηλός πληθωρισμός και οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού οδηγούν όλο και περισσότερους συνταξιούχους πίσω στην αγορά εργασίας

Η έννοια της συνταξιοδότησης δείχνει να αλλάζει. Για την ακρίβεια, μεταβάλλεται εδώ και αρκετό καιρό.

Δεν έχει να κάνει μόνο με τα όρια ηλικίας που ολοένα και ανεβαίνουν.

Ο αριθμός των ατόμων που εργάζονται πέρα ​​από την ηλικία συνταξιοδότησης αυξάνεται σταθερά από τη δεκαετία του 1990 και δη μετά την οικονομική κρίση του 2007-08.

Οι λόγοι μπορεί να κυμαίνονται από οικονομικούς, έως και και ψυχολογικούς.

Το 2017 στις ΗΠΑ το 32% των ατόμων ηλικίας 65-69 ετών ήταν ακόμη στην αγορά εργασίας, ποσοστό κατά 10% υψηλότερο από το αντίστοιχο το 1994.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το ποσοστό απασχόλησης ατόμων άνω των 65 ετών διπλασιάστηκε μεταξύ 1993 και 2018.

Μετά ήρθε η COVID-19…

Σε αντίθεση λοιπόν με ότι ίσχυε πριν, η υγειονομική κρίση σηματοδότησε μια μαζική έξοδο εργαζομένων από την αγορά εργασίας, πολύ πέρα από το προβλεπόμενο.

Περισσότεροι από 3 εκατομμύρια Αμερικανοί υπολογίζεται ότι συνταξιοδοτήθηκαν πρόωρα.

Τους 250.000 έφτασαν αντίστοιχα σε αριθμό στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με το BBC.

Καθώς όμως ο πληθωρισμός τώρα καλπάζει, το κόστος ζωής έχει εκτιναχθεί στα ύψη και οι προβλέψεις για ύφεση πυκνώνουν, πολλοί εξ αυτών ακολουθούν -θέλοντας και μη- αντίστροφη πορεία.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 3,3% των Αμερικανών που είχαν συνταξιοδοτηθεί προ έτους έχουν σήμερα ήδη επανενταχθεί στην αγορά εργασίας.

Πρακτικά πρόκειται για 1,7 εκατομμύρια ανθρώπους.

Πρόσφατη έρευνα του δικτύου CNBC έδειξε ότι το 68% όσων Αμερικανών συνταξιοδοτήθηκαν εν μέσω πανδημίας αφήνουν πλέον ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστροφής στην ενεργό επαγγελματική δράση.

Στο ίδιο μήκος κύματος, στο Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφεται σημαντική αύξηση στην απασχόληση ατόμων ηλικίας 55-64 ετών, που επέλεξαν την πρόωρη συνταξιοδότηση με ώθηση την τρέχουσα υγειονομική κρίση.

Συνολικότερα, έρευνα της εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων Abrdn plc καταγράφει ότι τα δύο τρίτα των Βρετανών που περνούν φέτος στη σύνταξη δεν σκοπεύουν να βγουν εντελώς εκτός της αγοράς εργασίας.

Αν και θεωρητικά οι λόγοι μπορεί να είναι διάφοροι, ως βασική αιτία αναφέρεται η ακρίβεια και η ανάγκη ενίσχυσης του εισοδήματός τους.

Εργασιακές……Πηγή: Source link