Ζ. Τζιάρρας: Ο Ερντογάν θέλει να στείλει μήνυμα σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ για Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο

Πολιτική


«Ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιούργησε ένα κενό, το οποίο επιτρέπει στον Ερντογάν να επαναπροβάλλει τις διεκδικήσεις του στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή και μάλιστα πιο δυναμικά» εκτιμά ο διεθνολόγος Ζήνωνας Τζιάρρας.

Το μήνυμα ότι καμία εξέλιξη δεν μπορεί να υπάρξει στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας επιθυμεί να περάσει προς ΗΠΑ και ΝΑΤΟ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters), δήλωσε ο διεθνολόγος Ζήνωνας Τζιάρρας.

Επαναπροβάλλει τις διεκδικήσεις

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του τούρκου προέδρου σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τα θέματα του Αιγαίου, ο κ. Τζιάρρας είπε πως «ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιούργησε ένα κενό, το οποίο επιτρέπει στον Ερντογάν να επαναπροβάλλει τις διεκδικήσεις του στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή και μάλιστα πιο δυναμικά, κάτι το οποίο εξυπηρετεί φυσικά και το εσωτερικό μέτωπο δεδομένου ότι είμαστε σε προεκλογική περίοδο και δέχεται παραδοσιακά επικρίσεις από την αντιπολίτευση ότι δεν είναι αρκετά σκληρός στα θέματα του Αιγαίου και όχι μόνο».

«Πρέπει να δούμε αυτή την κλιμάκωση και στο πλαίσιο των ενισχυμένων σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ, οι οποίες η Τουρκία νιώθει ότι την απειλούν από την άποψη ότι δίνεται μεγαλύτερη στρατηγική βαρύτητα από τη δυτική συμμαχία στην Ελλάδα, την οποία χάνει η Τουρκία, και σε αυτό το πλαίσιο η Τουρκία θεωρεί ότι μπορεί να υπάρχουν επιπτώσεις στη στήριξη των θέσεών της στα ζητήματα που την αφορούν και την ενδιαφέρουν στο Αιγαίο και πέρα από αυτό.

Το μήνυμα στους δυτικούς εταίρους

»Επομένως, προσπαθεί να θέσει τα θέματα ξανά επί τάπητος και να στείλει το μήνυμα στους δυτικούς εταίρους, στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, ότι καμία εξέλιξη δεν μπορεί να υπάρξει σε οποιοδήποτε θέμα χωρίς τη συμμετοχή της ίδιας και ότι η ενισχυμένη αμερικανική παρουσία στην Ελλάδα δεν πρέπει και δεν μπορεί να αφαιρέσει τον ρόλο και τη σημασία της Τουρκίας», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση για το μέλλον των διμερών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας μετά τις δηλώσεις Ερντογάν περί διακοπής των συνομιλιών με την ελληνική πλευρά, ο κ. Τζιάρρας δήλωσε πως η διακοπή αυτή αποτελεί μήνυμα προς το ΝΑΤΟ ότι εάν συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα…Πηγή: in.gr