Ζελένσκι: Η αποτελμάτωση στον πόλεμο με τη Ρωσία δεν είναι επιλογή- Χαίρομαι που ο Μπόρις Τζόνσον παραμένει Πρωθυπουργός

Κόσμος


«Είμαστε εξοπλιστικά κατώτεροι και, κατά συνέπεια, δεν είμαστε ικανοί να προχωρήσουμε», είπε μεταξύ άλλων και επανέλαβε την έκκληση για δυτική στρατιωτική βοήθεια

 Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι είναι «πολύ ικανοποιημένος» που ο Μπόρις Τζόνσον παραμένει πρωθυπουργός.

«Είμαι ικανοποιημένος που δεν χάσαμε έναν πολύ σημαντικό σύμμαχο, είναι εξαιρετική εξέλιξη», δήλωσε μέσω video link σε εκδήλωση του FT Live.

Ο Μπόρις Τζόνσον κέρδισε στην ψηφοφορία επί πρότασης μομφής εναντίον του. Από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας, ο βρετανός πρωθυπουργός βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της δυτικής υποστήριξης προς το Κίεβο και έχει προμηθεύσει την Ουκρανία με σύγχρονα οπλικά συστήματα κρίσιμα για την άμυνά της.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε ότι η αποτελμάτωση στον πόλεμο με την Ρωσία «δεν αποτελεί επιλογή για μας», επαναλαμβάνοντας την έκκληση για δυτική στρατιωτική βοήθεια με στόχο την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

«Είμαστε εξοπλιστικά κατώτεροι και, κατά συνέπεια, δεν είμαστε ικανοί να προχωρήσουμε. Θα υποστούμε μεγαλύτερες απώλειες και οι άνθρωποι αποτελούν προτεραιότητά μου», είπε.

Μιλώντας στην διευθύντρια των Financial Times Ρούλα Κάλαφ στο πλαίσιο συζήτησης στο Global Boardroom, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η απώθηση των ρωσικών δυνάμεων στις θέσεις που κατείχαν πριν από την ρωσική εισβολή θα ήταν μία «σοβαρή προσωρινή νίκη» για την Ουκρανία, αλλά η πλήρης κυριαρχία επί του εδάφους της παραμένει ο τελικός στόχος.

Ο ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι «η νίκη πρέπει να επιτευχθεί επί του πεδίου των μαχών», αλλά επέμεινε ότι είναι ανοικτός σε ειρηνευτικές συνομιλίες με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, παρά τις φρικαλεότητες που έχουν διαπράξει οι ρωσικές δυνάμεις κατά την διάρκεια του πολέμου.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι δυτικές κυρώσεις «δεν έχουν στην πραγματικότητα επηρεάσει την ρωσική στάση» και επέκρινε εταίρους της Ουκρανίας που ζητούν κατάπαυση του πυρός χωρίς να ορίζουν τους όρους για τον τερματισμό της ρωσικής επίθεσης.

«Ολοι συμπεριφέρονται σαν ανδρείκελα. Υποστηρίζουν την Ουκρανία, αλλά τσεκάρουν επίσης τι μπορεί να γίνει για να αποδυναμωθούν οι κυρώσεις ώστε να μην υποφέρουν οι μπίζνες. Πώς μπορούμε να επιτύχουμε κατάπαυση του πυρός στο έδαφος της Ουκρανίας χωρίς να ακούσουμε την θέση αυτής της χώρας; Προκαλεί κατάπληξη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΠηγή: Skai News