Ζαν Κλοντ Τρισέ: «Δεν μπορεί να κάνει ο καθένας ό,τι θέλει στη ζώνη του ευρώ»

Οικονομία


«Από τη δημιουργία του πριν από σχεδόν 24 χρόνια, έχει εξασφαλίσει σταθερότητα τιμών για 330 εκατομμύρια Ευρωπαίους και έχει αποδείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα» λέει στα «ΝΕΑ» ο πρώην διοικητής της ΕΚΤ.

συνέντευξη στην Αλεξία Κεφαλά

Στις 3 Νοεμβρίου, ο Ζαν Κλοντ Τρισέ θα βρίσκεται στην Αθήνα για ένα συνέδριο στη Γαλλική Σχολή Αθηνών, όπου είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου Δωρεών.

Ο πρώην διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ωστόσο και κύριος εμπνευστής του ενιαίου νομίσματος θα συμμετάσχει και στη συνάντηση της Τριμερούς Επιτροπής που διοργανώνεται φέτος από την Ελλάδα.

Με αφορμή αυτά τα δύο γεγονότα μιλάει στα «ΝΕΑ»:

• Ποια είναι η σχέση σας με το έργο της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής;

Ηταν ο φίλος μου Louis Schweitzer, πρώην πρόεδρος της Renault, που με σύστησε στη Γαλλική Σχολή της Αθήνας, στο Ταμείο Δωρεών της οποίας προεδρεύει. Το ΔΣ αποτελείται επίσης από τους Corinne Mentzelopoulos (κρασιά Chateau MArgot), Etienne Pfimlin (τραπεζίτης), τη διευθύντρια Véronique Chankowski και τον καθηγητή της ελβετικής σχολής αρχαιολογίας Pierre Ducrey.

Η Γαλλική Σχολή Αθηνών έχει κάνει εξαιρετικό αρχαιολογικό έργο από το πρώτο μισό του 19ου αιώνα, για πάνω από 178 χρόνια. Θέλει να προωθήσει τη μελέτη της ελληνικής γλώσσας, την ιστορία και τις αρχαιότητες. Συμβολίζει την πολύ βαθιά πολιτιστική προσκόλληση της Γαλλίας στην Ελλάδα. Η δική μου οικογένεια είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της συνεργασίας: ο πατέρας μου και ο παππούς μου ήταν και οι δύο καθηγητές Αρχαίων Ελληνικών!

• Συμμετείχατε ενεργά στην υλοποίηση της ιδέας του ενιαίου νομίσματος. Ο κόσμος αντιμετωπίζει σήμερα μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση και βρίσκεται ενώπιον μεγάλης ύφεσης. Πριν από μερικά χρόνια, είπατε ότι το ευρώ ήταν ασπίδα έναντι των κρίσεων. Επιμένετε;

Η δημιουργία του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, του ευρώ, είναι η μεγαλύτερη διαρθρωτική μεταρρύθμιση στο διεθνές νομισματικό πεδίο, εδώ και αρκετούς αιώνες. Από τη δημιουργία του πριν από σχεδόν 24 χρόνια, έχει εξασφαλίσει σταθερότητα τιμών για 330 εκατομμύρια Ευρωπαίους και έχει αποδείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα. Το ευρώ πέρασε την κρίση του Subprime το 2007, την πολύ μεγάλη οικονομική κρίση που προκλήθηκε από τη χρεοκοπία της Lehman Brothers το 2008, την κρίση…Πηγή: Source link