Εφορία: Πρόστιμα σε φορολογούμενους για παλιές φορο-αμαρτίες

Οικονομία


Καμία παράταση για τις ταμειακές – υπό στενή παρακολούθηση όσοι δεν διαβιβάζουν στην ΑΑΔΕ τα στοιχεία των αποδείξεων λιανικής

«Ραβασάκια» με πρόστιμα για  φορο-αμαρτίες του παρελθόντος έχει αρχίσει να στέλνει σε χιλιάδες φορολογούμενους η ΑΑΔΕ η οποία την ίδια ώρα στήνει το «Μεγάλο Αδερφό» για να παρακολουθεί τις επιχειρήσεις που δεν διαβιβάζουν τα στοιχεία των αποδείξεων που κόβουν από τις ταμειακές μηχανές.

Ο ελεγκτικός μηχανισμός έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού καθώς «τρέχει» να προλάβει να ελέγξει χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος, αναδρομικών, συγκεντρωτικών καταστάσεων, ΦΠΑ, φορολογίας ακινήτων που παραγράφονται στο τέλος του έτους. Ταυτόχρονα σφίγγει ο κλοιός γύρω από τις επιχειρήσεις που δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, καθιερώνεται μια ειδική διαδικασία παρακολούθησης της αγοράς «πολύ στενή» όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται σήμερα Τρίτη. Οσοι  εντοπιστούν  να μην έχουν διαβιβάσει τα στοιχεία των αποδείξεων λιανικής στην ΑΑΔΕ θα καλούνται  να συμμορφωθούν. Διαφορετικά θα βρεθούν αντιμέτωποι με «καμπάνες» από 250 έως 1.000 ευρώ  και «λουκέτα» από 48 ώρες έως και 10 ημέρες.

  • Διαβάστε επίσης: Εφορία: Πότε και για ποιους διαγράφονται τα χρέη

Οι φορολογούμενοι που έχουν ήδη λάβει τη «λυπητερή» από την Εφορία  καλούνται να εξοφλήσουν τα πρόστιμα εντός 30 ημερών ενώ σε περίπτωση αμφισβήτησης της καταλογιστικής πράξης ο φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα εντός 30 ημερών να ασκήσει ενδικοφανή προσφυγή με αίτημα επανεξέτασης της υπόθεσης. Απευθείας προσφυγή στα δικαστήρια δεν επιτρέπεται.

Εφορίες και Ελεγκτικά Κέντρα έχουν λάβει εντολή να περάσουν από «κόσκινο» παλιές υποθέσεις με παραβάσεις προχωρώντας άμεσα στην έκδοση και την κοινοποίηση των πράξεων επιβολής προστίμου και οριστικού διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου προκειμένου να περιοριστεί ο αριθμός των υποθέσεων  που θα μπουν οριστικά στο αρχείο.

Τα σημειώματα με την επιβολή των προστίμων και των φόρων θα πρέπει να έχουν φθάσει στους φορολογούμενους πριν την εκπνοή του 2022 καθώς σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ το δημόσιο χάνει το δικαίωμα επιβολής φόρων και προστίμων σε περίπτωση που…Πηγή: Source link