Ευρώ: Γιατί κατέρρευσε σε χαμηλό 20ετίας

Οικονομία


Πώς θα κινηθούν τώρα οι ισοτιμίες – Τα κέρδη και οι ζημιές από το αδύναμο νόμισμα

Την περασμένη Τετάρτη το ευρώ, διασπώντας την απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο, έφτασε σε νέο χαμηλό 20 ετών, έως τα 0,9998 δολάρια, περιοχή στην οποία κινούνταν τον Δεκέμβριο του 2002, θυμίζοντας τα πρώτα δύσκολα χρόνια του, όταν τον Οκτώβριο του 2000 υποχώρησε στο ιστορικό χαμηλό των 0,8230 δολαρίων, με τους επενδυτές να του δίνουν μάλιστα τότε την προσωνυμία «νόμισμα της τουαλέτας».

Με το κοινό νόμισμα να καταλαμβάνει πάνω από το 20% των παγκόσμιων συναλλαγματικών αποθεμάτων και τις ημερήσιες συναλλαγές στο ευρώ να ξεπερνούν τα 6 τρισ. δολ. την ώρα που και οι ομολογιακές αγορές της ευρωζώνης ξεπερνούν το 25% της παγκόσμιας αγοράς, το ευρώ δεν δείχνει ότι μπορεί εύκολα να φύγει από το προσκήνιο, ενώ θυμίζουμε πως την 1η Οκτωβρίου 2007 σημείωνε το ιστορικό υψηλό του στα 1,4282 δολάρια.

Διαβάστε επίσης: Υποχώρησε κάτω από την ισοτιμία 1 προς 1 με το δολάριο το ευρώ

Απώλειες 12%

Σήμερα, κινούμενο οριακά πάνω από την απόλυτη ισοτιμία σε σχέση με το δολάριο (1,001 δολ.), το ευρώ σημειώνει απώλειες 12% από την αρχή του έτους, καθώς με τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ να εκτινάσσεται στο 9,1%, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών, και τις αγορές να προεξοφλούν συνέχιση των επιθετικών αυξήσεων επιτοκίων από τη Fed, η επιτοκιακή διαφορά του δολαρίου με το ευρώ διευρύνεται, αφού η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά τα τελευταία 11 χρόνια, στις 21 Ιουλίου, κατά 25 μονάδες βάσης (από -0,5% σήμερα) με μικρές πιθανότητες έκπληξης για μεγαλύτερη αύξηση (+0,50%).

Η νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ εξακολουθεί να κατευθύνει το ευρώ περισσότερο σε αυτό το στάδιο από ό,τι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Αυξήσεις επιτοκίων

Η Nomura αναμένει πως οι αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ θα κορυφωθούν στο 3,50%-3,75% τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους, παρά την αναμενόμενη ύφεση που ξεκινά το τέταρτο τρίμηνο.

Στη συνέχεια αναμένουν ότι η Fed θα σταματήσει έως ότου ο πυρήνας του πληθωρισμού επιβραδυνθεί στο 2%-2,5% ετησίως και θα μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης από τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου του 2023.

Από την άλλη πλευρά, προβλέπει έξι αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ που θα οδηγήσουν τα επιτόκια υψηλότερα κατά 175 μονάδες βάσης μέχρι…Πηγή: Source link