Ευρώπη: Ο μακρύς και βαρύς χειμώνας της ακριβής ηλεκτρικής ενέργειας

Οικονομία


Γιατί η εικόνα είναι καλύτερη στις νότιες χώρες

Ζοφερές προβλέψεις σε ό,τι αφορά την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη κάνει η Moody’s, υποστηρίζοντας ότι οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας δεν θα πέσουν σύντομα από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα, καθώς ο εφοδιασμός για όλες τις πηγές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι περιορισμένος και πιθανόν να παραμείνει έτσι μεσοπρόθεσμα.

Ο διεθνής οίκος σε νέα του έκθεση διαπιστώνει ότι «οι τιμές χονδρικής ενέργειας στην Ευρώπη αναμένεται να παραμείνουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα μεσοπρόθεσμα».

Διαβάστε επίσης – Γιατί αργεί το τέλος της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη

Ειδικότερα, τονίζει ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι περιορισμένη αυτόν τον χειμώνα, ειδικά στη βορειοδυτική Ευρώπη, λόγω της χαμηλής διαθεσιμότητας της γαλλικής πυρηνικής ενέργειας και της χαμηλότερης υδροηλεκτρικής παροχής.

Δύσκολος χειμώνας

«Το ισοζύγιο προσφοράς/ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας αυτό το χειμώνα θα είναι στενό στις περισσότερες αγορές της βορειοδυτικής Ευρώπης λόγω της χαμηλής πυρηνικής διαθεσιμότητας στη Γαλλία, των χαμηλών επιπέδων υδροηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την Ευρώπη και των κινδύνων για την παροχή φυσικού αερίου», δήλωσε ο Πολ Μάρτι, Ανώτερος Αντιπρόεδρος της Moody’s.

Στον νότο καλύτερα

Σύμφωνα με τον Πολ Μάρτι, η Νότια Ευρώπη θα μπορούσε να γλιτώσει τα χειρότερα επειδή έχει περισσότερη παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και περισσότερες εγκαταστάσεις εισαγωγής LNG.

Ο οίκος αξιολόγησης ανέφερε επίσης ότι οι ιστορικά υψηλές τιμές χονδρικής ενέργειας θα συνεχιστούν, «αν και με έντονες διαφορές μεταξύ των χωρών».

«Αυτό συμβαίνει παρά την προσδοκία μας για χαμηλότερη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας το 2022-23 λόγω της καταστροφής της βιομηχανικής ζήτησης, η οποία προκλήθηκε από τις υψηλές τιμές ενέργειας και τα εθελοντικά μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας».

Ο επόμενος χειμώνας είναι η πραγματική ανησυχία

Η Ευρώπη είναι λίγο πολύ έτοιμη να αντιμετωπίσει αυτόν τον χειμώνα με γεμάτες τις αποθήκες φυσικού αερίου και μια σταθερή ροή εισαγωγών LNG. Η πραγματική ανησυχία για την προμήθεια φυσικού αερίου είναι για τον επόμενο χειμώνα, εκτιμούν τα κορυφαία στελέχη των μεγαλύτερων εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου της…Πηγή: Source link