Ευλογιά των πιθήκων: Υποχρεωτική η δήλωση ασθένειας στη Βρετανία – Ποιες χώρες εφοδιάζονται με εμβόλια

Υγεία


Την αύξηση των κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων παρακολουθούν οι αρχές

Μέτρα κατά της διασποράς της ευλογιάς των πιθήκων λαμβάνουν μία σειρά από χώρες. Αν και δεν βρίσκεται στο επίπεδο διασποράς της COVID-19, η ευλογιά των πιθήκων έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο πέραν της Αφρικής από τον Μάρτιο, προκαλώντας αρκετή ανησυχία στους επιστήμονες.

Τα αμερικανικά CDC αύξησαν τον συναγερμό για την ευλογιά των πιθήκων στο επίπεδο 2 τη Δευτέρα, συνιστώντας στους ταξιδιώτες να φορούν μάσκες, μεταξύ άλλων μέτρων πρόληψης.

  • Διαβάστε επίσης: Ευλογιά των πιθήκων: Ανεβαίνει το επίπεδο συναγερμού – Μάσκες στα ταξίδια συνιστά το CDC

Υποχρεωτική η δήλωση νόσησης

Την ίδια στιγμή η βρετανική υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας ανακοίνωσε ότι η ευλογιά των πιθήκων θα προστεθεί από αύριο Τετάρτη στον κατάλογο των ασθενειών που υποχρεωτικά πρέπει να δηλώνονται, γεγονός που σημαίνει ότι οι γιατροί στην Αγγλία θα πρέπει να ειδοποιούν τις τοπικές αρχές όταν υποψιάζονται ότι ένας ασθενής έχει μολυνθεί από τον ιό.

«Η ταχεία διάγνωση και η αναφορά είναι το κλειδί για τη διακοπή της μετάδοσης και τον περιορισμό οποιασδήποτε περαιτέρω εξάπλωσης της ευλογιάς των πιθήκων», δήλωσε σε ανακοίνωσή της η Ουέντι Σέπερντ, αρμόδια για την ευλογιά των πιθήκων στην βρετανική υπηρεσία.

«Αυτή η νέα νομοθεσία θα υποστηρίξει εμάς και τους εταίρους μας στον υγειονομικό τομέα να εντοπίζουμε, να θεραπεύουμε και να ελέγχουμε με ταχύ τρόπο την ασθένεια», συμπλήρωσε.

Μια σειρά από κυβερνήσεις έχουν αρχίσει να προσφέρουν εμβόλια στους πιο εκτεθειμένους πολίτες, ενώ κάποιες έχουν αρχίσει να εφοδιάζονται προκειμένου να έχουν απόθεμα. Όπως σημειώνει το Reuters, δεν υπάρχει συγκεκριμένο εμβόλιο για την ευλογιά των πιθήκων, αλλά τα δεδομένα δείχνουν ότι τα εμβόλια που χρησιμοποιήθηκαν για την εξάλειψη της ευλογιάς είναι έως και 85% αποτελεσματικά εναντίον της, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ποιες χώρες εφοδιάζονται με εμβόλια

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζεται για μια συμφωνία κοινής αγοράς για εμβόλια και αντιιικά φάρμακα κατά της ευλογιάς των πιθήκων, δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 27 Μαΐου.

Η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων του μπλοκ δήλωσε στις 2 Ιουνίου ότι βρισκόταν σε συνομιλίες με την Bavarian Nordic…Πηγή: in.gr