Ευλογιά των πιθήκων: Θα επιβεβαιωθεί το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα; – Η κατάσταση υγείας του ασθενούς

Υγεία


Τα δείγματα έφτασαν σήμερα στο εργαστήριο και χρειάζονται ένα 24ωρο για την ταυτοποίηση του ιού, οπότε τα αποτελέσματα αναμένονται αύριο μετά το μεσημέρι

Σε αρκετά καλή κατάσταση νοσηλεύεται ο ασθενής – ύποπτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, στη Θεσσαλονίκη.

Ο ίδιος έφτασε στη χώρα μας με την υποψία για τη νόσο, απευθύνθηκε αμέσως στο νοσοκομείο και ενημέρωσε για την υποψία του το προσωπικό που τον υποδέχθηκε.

Έτσι, εξ΄ αρχής μπήκε στην απομόνωση και εξετάζεται από δερματολόγο και παθολόγο του νοσοκομείου.

Μέχρι στιγμής, η κατάστασή του είναι αρκετά καλή σύμφωνα με ενημέρωση από το νοσοκομείο, το οποίο βρίσκεται σε αναμονή για τα αποτελέσματα της εξέτασης για την ταυτοποίηση του ιού από τον οποίο έχει προσβληθεί ο ασθενής.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το εργαστήριο Μικροβιολογίας του ΑΠΘ, τα δείγματα έφτασαν σήμερα στο εργαστήριο και χρειάζονται ένα 24ωρο για την ταυτοποίηση του ιού, οπότε τα αποτελέσματα αναμένονται αύριο μετά το μεσημέρι.

Στο μεταξύ, όπως προειδοποίησε σήμερα ο Περιφερειακός Διευθυντής Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Χανς Κλούγκε, «η Ευρώπη παραμένει στο επίκεντρο της μεγαλύτερης και γεωγραφικά πιο εκτεταμένης επιδημίας της ευλογιάς των πιθήκων που έχει αναφερθεί ποτέ εκτός των ενδημικών περιοχών της δυτικής και κεντρικής Αφρικής», τονίζοντας πως ο κίνδυνος εξάπλωσης μέσα στο καλοκαίρι παραμένει υψηλός.

Όπως τόνισε η καμπύλη κρουσμάτων ήταν απότομη τις τελευταίες 2 εβδομάδες, ενώ περιέγραψε όσα γνωρίζουν οι ειδικοί για την ευλογιά των πιθήκων μέχρι αυτή τη στιγμή. «Ακόμη κι αν καθημερινά παρουσιάζονται νέοι ασθενείς, οι έρευνες σε προηγούμενα περιστατικά δείχνουν ότι η επιδημία στην περιοχή μας (σ.σ. Ευρώπη) ήταν σίγουρα σε εξέλιξη ήδη από τα μέσα Απριλίου» ανέφερε.

Σημειώνεται πως, προ ημερών, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, επεσήμανε πως θεωρεί «απίθανο να μην εμφανιστεί κρούσμα και στην Ελλάδα». Γι’ αυτό δίνει έμφαση στους τρόπους μετάδοσης, τα συμπτώματα και τα μέτρα προστασίας, τονίζοντας ότι η ιχνηλάτηση των επαφών, ο γρήγορος εντοπισμός νέων κρουσμάτων και η απομόνωση, είναι οι παράγοντας που θα σπάσουν την αλυσίδα μετάδοσης.

«Είναι απίθανο να μην…Πηγή: in.gr