Εσείς ξέρετε την «Πυραμίδα των αναγκών»;

Υγεία


Ολοι έχουμε ανάγκες και επιθυμίες, άλλοτε πραγματικές και άλλοτε πλασματικές ή και επίπλαστες. Την ίδια στιγμή βιώνουμε και ανασφάλειες- φόβους μήπως και οι ανάγκες μας δεν πραγματωθούν. Πώς λοιπόν μπορούμε να διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο την ανάγκη μας να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες μας;

Ειδικά στην εποχή που διανύουμε, η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα αν θα καταφέρουμε να καλύψουμε ακόμα και τις βασικές μας ανάγκες και αν θα είμαστε ασφαλείς είναι πιο κυρίαρχες από ποτέ. Αρα οι ανάγκες μας μάς ορίζουν σε όλο το φάσμα της λειτουργίας μας… από τις πολύ βασικές μας ανάγκες όπως θα δούμε παρακάτω ως και τις πολύ υψηλής συχνότητας όπως αυτή της αυτοπραγμάτωσης. Συγκεκριμένα, ο Αβράαμ Μάσλοου, πατέρας της Ανθρωποκεντρικής Ψυχολογίας/Ψυχοθεραπείας, ιεράρχησε τις ανθρώπινες ανάγκες μορφοποιώντας τες σε μια πυραμίδα.

Στο 1o επίπεδο: Οι βιολογικές ανάγκες

Ξεκινώντας από τις βασικές βιολογικές/φυσιολογικές μας ανάγκες, όπως αυτές για τροφή, νερό, ύπνο και οξυγόνο, σεξ, αναπαραγωγή, ένδυση/υπόδηση, στέγαση, προστασία από κινδύνους. Για να προχωρήσουμε στο επόμενο επίπεδο της πυραμίδας θα πρέπει να έχουμε καλύψει/ εκπληρώσει το προηγούμενο επίπεδο, αλλιώς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε να καλύψουμε αυτές τις ανάγκες.

Στο 2ο επίπεδο: Η ανάγκη για ασφάλεια

Το δεύτερο επίπεδο αφορά τις ανάγκες ασφάλειας, όπως εργασία, οικονομική επάρκεια και ασφάλεια, υγεία, περιουσία, νομική προστασία και διασφαλισμένη έννομη τάξη μέσα από τα κοινωνικά συστήματα.

Στο 3ο επίπεδο: Η ανάγκη να ανήκουμε…

Στο τρίτο επίπεδο βρίσκεται η ανάγκη να ανήκουμε, να είμαστε αποδεκτοί, να αγαπάμε και να μας αγαπούν. Εννοιες όπως η οικειότητα, η στοργή, η φιλία, η συντροφικότητα και η οικογένεια είναι τα ζητούμενα εφόσον έχουμε διασφαλίσει ότι οι ανάγκες του προηγούμενου επιπέδου έχουν ικανοποιηθεί και συνεχίζουν να ικανοποιούνται.

4ο επίπεδο: Η ανάγκη αυτοεκτίμησης

Στο τέταρτο επίπεδο συναντάμε τις ανάγκες της αυτοεκτίμησης, όπως προσωπική αναγνώριση και επιτυχία, κοινωνική καταξίωση, εκπλήρωση στόχων, φήμη, γνώση, δύναμη, επιρροή, ανεξαρτησία, ελευθερία. Οι ανάγκες αυτές μπορούν να χαρακτηριστούν «εγωκεντρικές», μια και αφορούν σε μεγάλο βαθμό το Εγώ του ατόμου.

Στην κορυφή: Η ανάγκη…Πηγή: in.gr