Ερντογάν: Το σχέδιο για το προσφυγικό και η Κύπρος ως εναλλακτικός στόχος

Πολιτική


Στόχος το νέο αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Κύπρο να γίνει η πύλη αναγνώρισης του ψευδοκράτους

Με διπλό στόχο εμφανίστηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Βάζοντας στο κάδρο Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία. Και προτάσσοντας ζητήματα ανθρωπισμού.

Πιο συγκεκριμένα. Ο τούρκος πρόεδρος δεν είπε για αποστρατικοποίηση νησιών, δεν ανέφερε τις λέξεις «Συνθήκη της Λωζάννης» και δεν μίλησε για την κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου. Μίλησε όμως για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» από την Ελλάδα αναφερόμενος στο προσφυγικό.

Διαβάστε επίσης: ΟΗΕ: Το μήνυμα Μητσοτάκη στους Τούρκους πολίτες και η δημοσκόπηση που δεν αρέσει στον Ερντογάν

Επιχείρησε να επικεντρώσει στο συναίσθημα και χρησιμοποίησε φωτογραφίες νεκρών παιδιών, για να αποδείξει, σύμφωνα με τον ίδιο, τα εγκλήματα της Ελλάδας στο Αιγαίο. Και να βάλει την ΕΕ ως συνένοχο στο κάδρο.

Θέλησε να παρουσιάσει δε την Τουρκία ως τη χώρα που είναι υπέρ του διεθνούς δικαίου και των ειρηνικών λύσεων. Μέρος της λύσης και όχι των προβλημάτων.

Για να δείξει την Αθήνα ως υπεύθυνη για το κλείσιμο των διαύλων διαλόγου αλλά και για την ένταση.

Το αφήγημα του προσφυγικού

Επιχείρησε να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό – προσφυγικό στον ΟΗΕ, όπως το κάνει και στο πεδίο, χτίζοντας το επόμενο του αφήγημα. Ένα αφήγημα που θα μπορεί να στηρίξει «ατύχημα» στο Αιγαίο ή στον Έβρο με αφορμή το μεταναστευτικό – προσφυγικό.

Ένα ατύχημα που θα εμφανίζεται ως αιτία το «προσφυγικό», θα μπορεί ωστόσο να δικαιολογήσει και «γκριζάρισμα» ή αμφισβήτηση περιοχών στο Αιγαίο. Η αντίδραση της Ελλάδας από ένα «παρανόμως στρατικοποιημένο» νησί στο Αιγαίο, θα ήταν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ο χαρακτηρισμός περί «εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας» που απέδωσε στην Αθήνα ο Ερντογάν δεν πέρασε απαρατήρητος από την ελληνική διπλωματία.

Ούτε οι δηλώσεις του εκπροσώπου του τούρκου προέδρου, Ιμπραχήμ Καλίν, ο οποίος υποστήριξε ότι μία συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη στην Πράγα δεν μπορεί να αποκλειστεί, ωστόσο αυτό θα εξαρτηθεί από τα «βήματα της Ελλάδας».

Ζητώντας επί της ουσίας μία κίνηση καλής θέλησης από την Αθήνα, σε μία περίοδο που οι απειλές έχουν γίνει καθεστώς από τα χείλη τούρκων αξιωματούχων, με πρώτο τον Ερντογάν.

Αξίζει να…Πηγή: in.gr