Ερντογάν: Παράτησε την «ουδετερότητα» – Κατηγορεί τη Δύση για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Πολιτική


Πώς εκφράστηκε η έντονη ενόχληση του Ερντογάν, για την καταδίκη της ρητορικής του

Εκνευρισμός, αν όχι οργή, επικρατεί, στην Άγκυρα, από το δυτικό «φρένο» στις τουρκικές προκλήσεις, με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να εγκαταλείπει πλέον την θέση «του επιτήδειου ουδέτερου», ανάμεσα σε Δύση και Ρωσία.

Μετά από μια σειρά ραπίσματα από εταίρους και συμμάχους σχετικά με την επιθετική και αναθεωρητική ρητορική της γείτονος, ήρθε η αποστομωτική απάντηση αντίδραση της ΕΕ απέναντι στις μεθοδεύσεις της τουρκικής ηγεσίας, να πετύχει αναγνώριση του ψευδοκράτους. Κι αυτό, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον σουλτάνο, ο οποίος, κατηγόρησε ΗΠΑ και ΕΕ για τον πόλεμο στην Ουκρανία, δικαιολογώντας την «αντίσταση» της Μόσχας απέναντι στην «επίθεση χωρίς όρια», που δέχεται.

  • Διαβάστε επίσης: Κίνηση ματ της Ελλάδας με Λιβύη – Οι σεισμικές έρευνες και τα τρία σενάρια

Εγκαταλείπει την «ουδετερότητα»

«Δεν βιώνουμε μια συνηθισμένη διαδικασία. Η Ρωσία δεν είναι ένα συνηθισμένο κράτος, είναι ένα ισχυρό κράτος. Όμως η Δύση, ιδιαίτερα η Αμερική, επιτίθεται στη Ρωσία σχεδόν χωρίς όρια. Απέναντι σε όλα αυτά βέβαια η Ρωσία παρουσιάζει αντίσταση. Αναρωτιέμαι πώς – συνέβη ένα περιστατικό σε διάδρομο σιτηρών – μπορούμε να ανοίξουμε έναν διάδρομο ειρήνης από εδώ», δήλωσε, σύμφωνα με τον Σκάι, ο τούρκος πρόεδρος.

Ο ίδιος είχε εξαπολύσει κατηγορίες σε Ελλάδα, ΗΠΑ και χώρες της ΕΕ, για προστασία τρομοκρατών κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην οργάνωση FETO, καθώς υποστηρίζει πως μέλη της συμμετείχαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, ως ακόλουθοι του εξόριστου στην Αμερική τούρκου ιμάμη, Φετουλάχ Γκιουλέν.

Μάλιστα επιτέθηκε προσωπικά στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, λέγοντας εκείνος κρύβει τον «τρομοκράτη»  Γκιουλέν.

Η απίθανη παρέμβαση υπέρ των… Ρεπουμπλικανών

Η έντονη ενόχληση του σουλτάνου, για την καταδίκη της ρητορικής του, εκφράστηκε, έναντι των ΗΠΑ και σε ό,τι αφορά στα εξοπλιστικά προγράμματα. Ο Ερντογάν, βλέποντας ότι η Ελλάδα εντάσσεται στο πρόγραμμα των F-35, την ώρα που η Άγκυρα δεν μπορεί καν να προμηθευτεί F-16, προέβη σε μια πρωτοφανή τοποθέτηση, υπέρ της νίκης των Ρεπουμπλικανών, στις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ.

«Αν έρθουν οι Ρεπουμπλικάνοι θα…Πηγή: in.gr