Ερντογάν: Κανένα όρο σε σχέση με την Ελλάδα δεν μας έβαλε ο Μπάιντεν για τα F-16

Πολιτική


Στο θέμα των F16 αναφέρεται άρθρο της Sabah, την Τετάρτη, πριν τις δηλώσεις Ερντογάν, υποστηρίζοντας ότι «η Ελλάδα κάνει ό,τι μπορεί για να αποδυναμώσει και να σπάσει τις σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ»

Κανένα όρο δεν έχει βάλει ο αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν στην Άγκυρα για τα F-16 ο οποίος να σχετίζεται με την Ελλάδα. Αυτό υποστήριξε την Τετάρτη σε δηλώσεις του ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς η συζήτηση που αφορά το αίτημα της Άγκυρας στην Ουάσιγκτον για την απόκτηση νέων μαχητικών F-16 αλλά και τον εκσυγχρονισμό των παλιών βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των τουρκικών ΜΜΕ.

Μία συζήτηση που εντάθηκε ιδιαίτερα μετά την τροπολογία που κατατέθηκε και πέρασε από την Ολομέλεια της αμερικανικής Βουλής και προωθείται και στη Γερουσία, από ομάδα αμερικανών βουλευτών που αντιδρούν στην πώληση αμυντικού εξοπλισμού στην Τουρκία, επικαλούμενοι μεταξύ άλλων και την πολιτική των παραβιάσεων και των υπερπτήσεων της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης: Τουρκία: «Ελληνική υπεροχή στους αιθέρες» προβλέπουν τα ΜΜΕ – «Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα»

Κανένας δεσμευτικός όρος

Απαντώντας σε ερώτηση η οποία τον ρώτησε πώς αξιολογεί το γεγονός ότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν να συνδέσουν την υπόθεση των F-16 με την Ελλάδα, ο Ερντογάν απάντησε ότι «ο Μπάιντεν δεν μας έθεσε τέτοιο όρο για την Ελλάδα. Αντίθετα, κατά τη διάρκεια της πολύωρης συνάντησής μας, μιλήσαμε για το γεγονός ότι εμείς ως χώρες μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να προστατεύουμε ο ένας το δίκαιο του άλλου».

Αναφερόμενος στη δήλωση του προέδρου Μπάιντεν ότι θα κάνει ότι καλύτερο μπορεί σε σχέση με το αίτημα της Τουρκίας για τα F-16 ο Ερντογάν σχολίασε ότι δυστυχώς, υπάρχουν εκείνοι που αντιτίθενται σε αυτό, στη Βουλή των Αντιπροσώπων αυτή τη στιγμή. Εξέφασε δε την άποψη ότι ο όρος που τέθηκε από την αμερικανική Βουλή και σύμφωνα με τον οποία τα F-16 τα οποία ενδεχομένως θα πωληθούν στην Αγκυρα, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για την παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου, δεν είναι δεσμευτικός για την Τουρκία. Ο Ερντογάν σημείωσε και το γεγονός ότι οι ΗΠΑ έχουν ενδιάμεσες εκλογές τον Νοέμβριο, τις οποίες χαρακτήρισε «σημαντικές».

Sabah: Η Ελλάδα κάνει ότι μπορεί για να σπάσει τις σχέσεις Τουρκίας ΗΠΑ

Αξίζει να σημειωθεί ότι…Πηγή: in.gr