Ερντογάν: «Η Ελλάδα… τρελάθηκε από την εκτόξευση του Tayfun – Πρέπει να συνέλθει»

Πολιτική


Πολύ πριν από τη δοκιμή του Tayfun, υπήρχαν υποψίες ότι η Τουρκία σκόπευε να αναπτύξει έναν πύραυλο με μεγαλύτερο βεληνεκές και ωφέλιμο φορτίο από αυτό που συστήνει το MTCR

Στην εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου «Tayfun» αναφέρθηκε εκ νέου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με το… βλέμμα στην Ελλάδα.

Σε ακόμη μια συνέντευξη με άρωμα εκλογών, ο τούρκος πρόεδρος υποστήριξε πως «ο Tayfun, του οποίου η δοκιμή τρέλανε τους Έλληνες, έχει βεληνεκές 561 χιλιομέτρων, το οποίο η Τουρκία θα αυξήσει».

Διαβάστε επίσης: «Η αυξανόμενη ένταση μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας και οι φόβοι για τον πρώτο πόλεμο μεταξύ μελών του ΝΑΤΟ»

«Θα μεταφέρουμε καλά νέα, όπως για τους πυραύλους Cenk και Traveler» πρόσθεσε.

Ο τούρκος πρόεδρος, δε, κάλεσε την Ελλάδα να… συνέλθει. «Πρέπει να μάθουν ότι δεν μπορούν να φτάσουν πουθενά με προβοκάτσια» επεσήμανε.

Οι υποψίες και ο στόχος της Αγκυρας

Πολύ πριν από τη δοκιμή του Tayfun, υπήρχαν υποψίες ότι η Τουρκία σκόπευε να αναπτύξει έναν πύραυλο με μεγαλύτερο βεληνεκές και ωφέλιμο φορτίο από αυτό που συστήνει το Καθεστώς Ελέγχου Πυραυλικής Τεχνολογίας (MTCR). Τον Απρίλιο του 2018, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας δήλωσε ότι ο Bora-2 θα είναι «πιο προηγμένος τεχνολογικά από τον Bora-1, θα έχει μεγαλύτερο βεληνεκές» και περισσότερα εξαρτήματά του θα είναι τουρκικής κατασκευής (το σύστημα καθοδήγησης του Bora-1 είναι αμερικανικό).

Ωστόσο, το κατά πόσον ο Bora-2 θα παραμείνει εντός του προβλεπόμενου ορίου εμβέλειας του MTCR ήταν αμφίβολο. Εξάλλου, για να γίνει αυτό, το «μεγαλύτερο βεληνεκές» θα σήμαινε μια αύξηση κάτω των 32 χιλιομέτρων και στο ωφέλιμο φορτίο θα μπορούσαν να προστεθούν έως 30 κιλά.

Σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ στην Τουρκία, «η δομή του εκτοξευτήρα του Tayfun είναι παρόμοια με του Bora». Πολύ πιθανόν, ο Tayfun να εντάσσεται στο ίδιο πρόγραμμα ανάπτυξης του Bora-2, δεδομένου ότι και αυτό επιβλέπεται από τη Rocketsan.

Φυσικά, η Τουρκία μπορεί να μην θέλει να πουλήσει σε άλλα κράτη τον Tayfun. Ίσως θέλει απλώς έναν πύραυλο μεγαλύτερου βεληνεκούς στο οπλοστάσιό της για να ενισχύσει την αποτρεπτική της δύναμη. Δεν θα ήταν υπερβολή εκ μέρους, δεδομένου ότι το 2011 η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε σχεδίαζε την κατασκευή ενός πυραύλου εμβέλειας 2.500 χιλιομέτρων, χωρίς να διευκρινίζει αν θα ήταν βαλλιστικός ή πύραυλος…Πηγή: in.gr