Ερντογάν: Απειλεί την συμφωνία που ο ίδιος υπέγραψε για Σουηδία και Φινλανδία

Πολιτική


Γιατί απειλεί να ενταφιάσει τη συμφωνία για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ

Από ψύχραιμος πολιτικός στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ λαμβάνοντας μάλιστα τα εύσημα από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζό Μπάιντεν, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανήλθε στον Τούρκο «μάγκα» μετά την Σύνοδο,  απειλώντας εκ νέου την είσοδο της  Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία.

Απευθυνόμενος στον Τύπο κατά το κλείσιμο της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, απαίτησε για μία ακόμη φορά, οι δύο σκανδιναβικές χώρες να «διαδραματίσουν τον ρόλο που τους αναλογεί» στον αγώνα κατά της «τρομοκρατίας», διότι σε διαφορετική περίπτωση θα ενταφιάσει τη συμφωνία που υπεγράφη το βράδυ της Τρίτης.

  • Διαβάστε επίσης:  Ελληνοτουρκικά: Η «ηρεμία» κράτησε μία ημέρα – Η νέα επίθεση Ερντογάν και τα μηνύματα της Αθήνας

Απειλεί την συμφωνία που έκανε

Από τα μέσα του Μαΐου, η Άγκυρα εμποδίζει τη διαδικασία διεύρυνσης του NATO, της ένταξης των δύο βορειοευρωπαϊκών κρατών στη στρατιωτική συμμαχία, κατηγορώντας τις ότι προστατεύουν κούρδους μαχητές των οργανώσεων Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) και Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), τις οποίες χαρακτηρίζει «τρομοκρατικές».

Ωστόσο το βράδυ της Τρίτης οι τρεις κυβερνήσεις υπέγραψαν συμφωνία που θεωρητικά ανοίγει τον δρόμο ώστε Σουηδία και Φινλανδία να ενταχθούν στο NATO, κάτι που αποφάσισαν να ζητήσουν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, εγκαταλείποντας το καθεστώς ουδετερότητας που εφάρμοζαν επί δεκαετίες.

Την συμφωνία που υπέγραψαν Τουρκία – Σουηδία – Φινλανδία, απειλεί ξανά ο Ερντογάν

Χθες, ο τούρκος πρόεδρος εκφράστηκε για πρώτη φορά μετά την υπογραφή της τριμερούς συμφωνίας και αναφέρθηκε ιδίως στους όρους του.

«Αν κάνουν το καθήκον τους, θα υποβάλουμε (τη συμφωνία) στο κοινοβούλιο» της Τουρκίας για έγκριση. «Αν δεν το κάνουν, δεν τίθεται ζήτημα για εμάς να την καταθέσουμε στη Βουλή…», διεμήνυσε.

  • Διαβάστε επίσης: Μπάιντεν: Υπέρ της πώλησης των F-16 στην Τουρκία

Ανώτερος τούρκος διπλωμάτης στην Ουάσινγκτον είπε ότι η διαδικασία υιοθέτησης μπορεί να αρχίσει το νωρίτερο τον Σεπτέμβριο κι ενδέχεται να διαρκέσει ως το 2023. Το τουρκικό κοινοβούλιο αρχίζει τις θερινές διακοπές του σήμερα.

Ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε στην «υπόσχεση που έκανε η Σουηδία» για την έκδοση…Πηγή: in.gr