Επιδότηση συσκευών: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα

Οικονομία


Όλη η διαδικασία, τα κριτήρια και τα ποσά που θα δοθούν

Από 135 έως 710 ευρώ κυμαίνονται οι επιδοτήσεις που μπορούν να λάβουν τα νοικοκυριά για την αγορά ηλεκτρικών συσκευών και συγκεκριμένα νέου κλιματιστικού, ψυγείου και καταψύκτη μέσα από το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν χθες, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης και η γενική γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.

Η πλατφόρμα για την υποδοχή των αιτήσεων allazosyskevi.gov.gr, ανοίγει σήμερα και δικαίωμα υποβολής αιτήσεων έχουν όλα τα φυσικά πρόσωπα ανεξαρτήτως εισοδήματος, ενώ δεν απαιτείται η κατάθεση δικαιολογητικών παρά μόνο οι κωδικοί του taxisnet και ο αριθμός παροχής ρεύματος.

Οι επιδοτήσεις κυμαίνονται από 30% έως 50% με το υψηλότερο ποσοστό να δικαιούνται όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 5.000 ευρώ και το χαμηλότερο όσοι διαθέτουν ετήσιο εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ.

Δείτε έναν αναλυτικό οδηγό μέσα από χρήσιμες ερωταπαντήσεις.

ΕΡ: Σε τι αφορά το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή»;

ΑΠ.: Το πρόγραμμα επιχορηγεί νοικοκυριά για την :

  •  αντικατάσταση συγκεκριμένων κατηγοριών ενεργοβόρων οικιακών ηλεκτρικών συσκευών, με νέες, φιλικές προς το περιβάλλον και ενεργειακά πιο αποδοτικές,
  •  παράλληλη ανακύκλωση των παλαιών ηλεκτρικών συσκευών που αντικαθίστανται.

ΕΡ.: Μπορούν οι οικιακοί καταναλωτές να επιχορηγηθούν και να ανακυκλώσουν όλες τις ηλεκτρικές συσκευές τους;

ΑΠ: Όχι. Αφορά μόνο τα κλιματιστικά, τα ψυγεία και τους καταψύκτες.

Για κάθε νέα συσκευή που επιχορηγείται, μία παλαιά συσκευή της ίδιας κατηγορίας θα πρέπει να ανακυκλωθεί μέσω εγκεκριμένου συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού.

ΕΡ: Ποιοι είναι οι στόχοι του προγράμματος;

ΑΠ.: Είναι η εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας και ενεργειακού κόστους στα νοικοκυριά και η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Προϋποθέσεις συμμετοχής

ΕΡ.: Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν;

ΑΠ.: Οι οικιακοί καταναλωτές που έχουν τοποθετημένη στην οικία τους, και όχι σε επαγγελματικό χώρο, παλαιά ηλεκτρική συσκευή (συγκεκριμένα: κλιματιστικό ή ψυγείο ή καταψύκτη) την οποία επιθυμούν να αντικαταστήσουν με άλλη…Πηγή: Source link