Επίσκεψη της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Κίεβο: «Άμεσα εξελίξεις για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ»

Κόσμος


Η Φον ντερ Λάιεν έφτασε στην ουκρανική πρωτεύουσα με τρένο. Είναι η δεύτερη φορά από την έναρξη του πολέμου που η πρόεδρος της Επιτροπής επισκέπτεται το Κίεβο και την Ουκρανία γενικότερα.

Αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Κίεβο, καθώς τις προηγούμενες μέρες δεν ανακοινώθηκε για λόγους ασφαλείας, πραγματοποίησε το Σάββατο η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όπου είχε συνάντηση με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η επίσκεψη γνωστοποιήθηκε νωρίτερα το Σάββατο με tweets της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Φον ντερ Λάιεν έφτασε στην ουκρανική πρωτεύουσα με τρένο. Είναι η δεύτερη φορά από την έναρξη του πολέμου που η πρόεδρος της Επιτροπής επισκέπτεται το Κίεβο και την Ουκρανία γενικότυερα.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε σίγουρη για την προσέγγιση της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και για τα έργα ανοικοδόμησης μετά τον πόλεμο, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ουκρανό πρόεδρο.

«Η Επιτροπή ετοιμάζει γνωμοδότηση» σχετικά με τη δυνατότητα να χορηγηθεί στην Ουκρανία το καθεστώς της υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ, «εργαζόμαστε μέρα νύχτα και σας υπόσχομαι – είπε η  φον Ντερ Λάιεν στον Ζελένσκι – ότι θα εργαστούμε ακούραστα: Οι συζητήσεις σήμερα θα μας βοηθήσουν να ολοκληρώσουμε τη γνωμοδότησή μας μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Η δική σας είναι μια πορεία που βασίζεται στις αξίες. Εκτιμώ τις τεράστιες προσπάθειες και την αποφασιστικότητα που έχετε σε αυτή τη διαδικασία, οι Ουκρανοί έχουν δείξει απίστευτη δύναμη. Είμαι βαθιά πεπεισμένη. ότι, μαζί, θα ξεπεράσουμε αυτόν τον φρικτό πόλεμο, θα ξαναχτίσουμε αυτή τη χώρα».

Η πρόεδρος της Επιτροπής επαίνεσε την κυβέρνηση Ζελένσκι, η οποία «εργάζεται καλά σε όλα τα επίπεδα, παρά τον πόλεμο». Όσον αφορά τη συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ είπε ότι «πρέπει να γίνουν περαιτέρω βήματα». Αλλά «η Ουκρανία βρίσκεται σε πόλεμο, η εστίασή σας και η υποστήριξή μας είναι να ξεπεράσουμε αυτόν τον φρικτό πόλεμο, αλλά θέλουμε να κοιτάξουμε παραπέρα, ακόμη και με την ανοικοδόμηση».

Όσον αφορά την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας τόνισε ότι «εργαζόμαστε σε μια πλατφόρμα για την ανοικοδόμηση. Υπάρχει μια τεράστια επιθυμία για ανοικοδόμηση, από την πλευρά των ευρωπαϊκών χωρών, άλλων φίλων, χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και φυσικά των επιχειρήσεων. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε μια κοινή κατεύθυνση, έναν οδικό χάρτη  για τον καθορισμό του τρόπου οργάνωσης της ανοικοδόμησης με πλήρη διαφάνεια για να βοηθηθεί η Ουκρανία να βγει από τις στάχτες. Η Ουκρανία είναι πλήρως υπεύθυνη για την ανοικοδόμηση, έχουμε μακρά εμπειρία στο πώς να διαχειριστούμε την ανοικοδόμηση, να κάνουμε μεταρρυθμίσεις, να διοχετεύουμε επενδύσεις».
 

 «Το ευρωπαϊκό εγχείρημα σίγουρα δεν μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς την Ουκρανία»

«Το ευρωπαϊκό εγχείρημα σίγουρα δεν μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς την Ουκρανία, και αυτό είναι απολύτως προφανές τώρα, όταν ο ουκρανικός λαός υπερασπίζεται το μέλλον του για τον εαυτό του και για όλους τους λαούς της Δύσης, της Ανατολής, του Βορρά και του Νότου της Ευρώπης» τόνισε από πλευράς του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Ευχαριστώ την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τις ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Η ηγεσία σας, η προσοχή σας είναι πολύτιμη για εμάς. Πιστεύω ότι στο εγγύς μέλλον θα επικοινωνήσουμε μαζί σας σε ένα νέο επίπεδο των σχέσεών μας – με την Ουκρανία στην ΕΕ» πρόσθεσε ο κ. Ζελένσκι. 
 

Πηγή: skai.gr

Πηγή: Skai News