Επίδομα θέρμανσης: Οι ημερομηνίες “κλειδιά” για τις αιτήσεις και τις πληρωμές σε παλαιούς και νέους δικαιούχους

Οικονομία


Έως τις 10 Δεκεμβρίου οι προκαταβολές στα νοικοκυριά που έλαβαν και πέρυσι το επίδομα θέρμανσης. Μέχρι 30 Δεκεμβρίου θα πληρωμές στους νέους δικαιούχους

Τα νοικοκυριά που έλαβαν και πέρυσι επίδομα θέρμανσης είναι τα πρώτα που θα δουν χρήματα στον τραπεζικό λογαριασμό τους έως τις 10 Δεκεμβρίου. Θα λάβουν προκαταβολή ίση με το περυσινό επίδομα και στη συνέχεια θα εισπράξουν το υπόλοιπο ποσό που δικαιούνται αφού γίνουν οι απαιτούμενοι συμψηφισμοί με τα παραστατικά αγοράς πετρελαίου.

Οι νέοι δικαιούχοι θα πληρωθούν έως το τέλος Δεκεμβρίου ενώ οι πληρωμές του επιδόματος θέρμανσης σε περίπου 1,3 εκατ. νοικοκυριά αναμένεται να ολοκληρωθούν στο τέλος Απριλίου.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Οικονομικών, έως την ερχόμενη Τρίτη 25 Οκτωβρίου θα έχει εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα ξεκαθαρίζει το τοπίο για τους όρους, τις προϋποθέσεις, τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια αλλά και τους δικαιούχους που θα λάβουν διπλάσιο επίδομα θέρμανσης.

  • Διαβάστε επίσης: Επίδομα θέρμανσης: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να λάβετε έως 1.600 ευρώ

Περίπου στα μέσα Νοεμβρίου η ΑΑΔΕ θα ανοίξει τις πύλες της πλατφόρμας “myΘέρμανση» η οποία θα σηκώσει το βάρος των αιτήσεων. Από τις 10 Δεκεμβρίου θα «τρέξουν» οι πληρωμές στα νοικοκυριά τα οποία για να λάβουν το επίδομα που δικαιούνται στο σύνολό τους θα πρέπει να έχουν προμηθευτεί καύσιμα αξίας διπλάσιας του επιδόματος.

Οι ημερομηνίες για τις αιτήσεις και τις πληρωμές

Οι ημερομηνίες που «ξεκλειδώνουν» έως 1.600 ευρώ για τα νοικοκυριά είναι οι εξής:

1.            Έως την Τρίτη 25 Οκτωβρίου εκδίδεται η κοινή υπουργική απόφαση που θα ανοίγει το δρόμο για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους και την χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης. Η ΚΥΑ θα ορίζει ότι το επίδομα θέρμανσης κυμαίνεται από 100 -800 ευρώ ενώ όσοι εγκαταλείψουν το φυσικό αέριο θα εισπράξουν επίδομα διπλάσιο επίδομα θέρμανσης το οποίο φθάνει έως 1.600 ευρώ. Τα εισοδηματικά κριτήρια για τους νέους δικαιούχους παραμένουν αμετάβλητα στα περυσινά επίπεδα, στα 14.000 ευρώ για τον άγαμο και στα 20.000 ευρώ για τον έγγαμο με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.  Για τους παλαιούς δικαιούχους τα εισοδηματικά όρια διευρύνονται σε 16.000 ευρώ για τον άγαμο και 24.000 ευρώ για τον…Πηγή: Source link