Εξοικονομώ για Νέους: Μπόνους 15% για αποκέντρωση σε 1.046 χωριά [Πίνακας] 

Οικονομία


Έξτρα επιδότηση για νέες και νέους προκειμένου να ζήσουν σε δική τους κατοικία στην επαρχία

Έξτρα επιδότηση ύψους περίπου 4.000 ευρώ δικαιούνται νέες και νέοι 18 έως 39 ετών που θα ενταχθούν στα προγράμματα «Εξοικονομώ για Νέους» και «Ανακαινίζω για Νέους» προκειμένου να αναβαθμίσουν ενεργειακά ή και να ανακαινίσουν ιδιόκτητη κατοικία στα χωριά τους.

Η συγκεκριμένη ενίσχυση χαρακτηρίζεται ως «Bonus Αποκέντρωσης» και δίνεται σε όσους αξιοποιήσουν τα δύο προαναφερόμενα προγράμματα για ιδιόκτητα σπίτια στην επαρχία και εφόσον ιδιοκατοικούν σε αυτά ή τα εκμισθώνουν.

Διαβάστε επίσης – Εξοικονομώ για Νέους: Οι επιδοτήσεις και οι προϋποθέσεις

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δημοσιοποίησε τη λίστα με 1.046 χωριά με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων, όπου οι κατοικίες σε αυτά κερδίζουν έξτρα επιδότηση 15% επί των δαπανών για την ενεργειακή αναβάθμιση των σπιτιών.

Δείτε ΕΔΩ τον πίνακα με τις κοινότητες.

Η έξτρα επιδότηση αντιστοιχεί σε περίπου 4.000 ευρώ του ανώτατου επιλέξιμου προϋπολογισμού των 25.000 ευρώ που μπορούν να υποβάλλουν προς ενίσχυση όσοι θελήσουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ για Νέους». Με το κίνητρο αυτό έχουν τη δυνατότητα νέες και νέοι που μένουν στα αστικά κέντρα και έχουν στο «όνομά» τους κατοικίες στα χωριά τους να μετακομίσουν σε αυτά και να ξεκινήσουν νέα ζωή.

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους» με συνολικό προϋπολογισμό 350 εκατ. ευρώ, εντάσσεται στην ευρύτερη Πολιτική Κοινωνικής Στέγασης της Κυβέρνησης «Σπίτι μου!», που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις 26 Οκτωβρίου. Δίνει τη δυνατότητα σε 20.000 νέους, ηλικίας από 18 έως 39 ετών να αναβαθμίσουν ενεργειακά και να ανακαινίσουν την κατοικία τους.

Το Πρόγραμμα χωρίζεται σε δύο ενότητες:

1.      Το «Εξοικονομώ για Νέους», που περιλαμβάνει παρεμβάσεις ενεργειακής εξοικονόμησης, όπως αντικατάσταση κουφωμάτων, θερμομόνωση, συστήματα θέρμανσης – ψύξης, συστήματα παροχής ζεστού νερού χρήσης και smart home.

2.      Το «Ανακαινίζω για Νέους», που περιλαμβάνει παρεμβάσεις ανακαίνισης, όπως ανακαίνιση χώρων μπάνιου και κουζίνας, αντικατάσταση πόρτας εισόδου, αντικατάσταση και επισκευή ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων αλλά και…Πηγή: Source link