Εξατομικευμένη θεραπεία και στον διαβήτη τύπου ΙΙ

Υγεία


Οι επιπλοκές του διαβήτη στην καρδιά, τα αγγεία και τα νεφρά μπορούν να προβλεφθούν αν οι ασθενείς χωριστούν σε υποομάδες ανάλογα με την κλινική εικόνα του διαβήτη, ενώ διαπιστώνεται και η αιτία που προκάλεσε τη νόσο

Οι ασθενείς με διαβήτη τύπου ΙΙ θα πρέπει να χωρίζονται σε υποομάδες ώστε να ακολουθούν εξατομικευμένη θεραπεία.

Σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Diabetes Care από το Πανεπιστήμιο Lund στη Σουηδία καταδεικνύει ότι υπάρχουν διακριτές επιγενετικές διαφορές μεταξύ των ασθενών με διαβήτη τύπου ΙΙ. Οι επιγενετικοί αφορούν διαφορετικούς κινδύνους εμφάνισης των συνηθέστερων επιπλοκών του διαβήτη τύπου ΙΙ, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο, η καρδιακή προσβολή και η νεφρική νόσος.

«Δείχνουμε ότι υπάρχουν διακριτές επιγενετικές διαφορές μεταξύ υποομάδων ασθενών με διαβήτη τύπου ΙΙ. Οι επιγενετικοί δείκτες σχετίζονται με διαφορετικούς κινδύνους εμφάνισης κοινών επιπλοκών στο διαβήτη, όπως καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό και νεφρική νόσο», λέει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Σαρλότ Λίνγκ, καθηγήτρια Διαβητολογίας και Επιγενετικής στο Πανεπιστήμιο Lund.

Προηγούμενη μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου Lund, που δημοσιεύθηκε το 2018, έδειξε ότι είναι δυνατό να χωριστούν οι ασθενείς με διαβήτη τύπου Ι και διαβήτη τύπου ΙΙ σε πέντε υποομάδες. Τον Νοέμβριο του 2021, οι ίδιοι συγγραφείς δημοσίευσαν μια νέα μελέτη που υπογράμμισε τις γενετικές διαφορές μεταξύ των τεσσάρων υποομάδων του διαβήτη τύπου ΙΙ, αποκαλύπτοντας διαφορετικές αιτίες της νόσου.

Η τελευταία μελέτη δείχνει ότι υπάρχουν και επιγενετικές διαφορές μεταξύ των τεσσάρων υποομάδων με διαβήτη τύπου 2. Οι επιγενετικοί δείκτες μπορούν να αναπτυχθούν για την πρόβλεψη κοινών επιπλοκών του διαβήτη τύπου ΙΙ, γεγονός που θα επέτρεπε εξατομικευμένες θεραπείες των ασθενών.

«Σε πολλούς ασθενείς με διαβήτη τύπου ΙΙ παρέχεται η κλασική θεραπεία από το σύστημα υγείας, αλλά ολοένα και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι αυτοί οι ασθενείς χρειάζονται εξατομικευμένη θεραπεία. Η νέα μελέτη μας αποδεικνύει πως είναι κλινικά σημαντικό να ταξινομούμε τους ασθενείς με διαβήτη τύπου ΙΙ σε υποομάδες γεγονός που θα μας επιτρέψει να παρέχουμε πιο εξατομικευμένες θεραπείες», λέει η Σαρλότ Λίνγκ.

Η νέα μελέτη…Πηγή: in.gr