Εξαγωγές: Σηκώνουν κεφάλι κεράσια και βερίκοκα – Μειωμένοι οι ρυθμοί για καρπούζι

Οικονομία


Συνεχίζουν το ρεκόρ εξαγωγών οι φράουλες

Αντιστρέφεται το αρνητικό κλίμα για τα κεράσια και τα βερίκοκα, τα οποία όπως φαίνεται την τελευταία εβδομάδα, βρήκαν τους ρυθμούς τους και σημειώνουν θετικό πρόσημο στις εξαγωγές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ, τα οποία επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών – Incofruit Hellas, την τελευταία εβδομάδα οι εξαγωγές κερασιών είναι αυξημένες κατά 4,9% φτάνοντας τους 2.657  τόνους, ενώ τα βερίκοκα σημείωσαν μία θεαματική αύξηση της τάξης του 49,1% αγγίζοντας τους  2.441 τόνους

Την ίδια στιγμή, οι εξαγωγές στα καρπούζια παρουσιάζονται μειωμένες κατά 7,2% φτάνοντας ττους 43.157 τόνους.

Αυξημένες κατά 13,6% συνεχίζονται οι εξαγωγές φράουλας, οι οποίες για την περίοδο από 1/1 έως 2/6/2022 ανέρχονται σε 69.092 τόνους έναντι 60.811 τόνων, που ήταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Αντίστοιχα, οι εξαγωγές ντομάτας την περίοδο 1/1-2/6/2022 παρουσιάζουν μια μείωση κατά -24,8%  έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Να σημειωθεί ότι το 75,5% και 8,9% των ποσοτήτων εξήχθησαν προς Βουλγαρία και Ρουμανία, αντίστοιχα.

Παράλληλα, οι εισαγωγές ντομάτας από 1/5 έως 2/6/2022 ανήλθαν σε 1.419 τόνους εκ των οποίων και 372 τόνοι προήλθαν από την Αλβανία, 253 τόνοι από  την Τουρκία και 284 τόνοι από την Ολλανδία.

Μια κανονική χρονιά

Η φετινή παραγωγή θερινών φρούτων στην χώρα μας,  με τις μέχρι σήμερα καιρικές συνθήκες, που επικρατούν αλλά και τις  ζημιές που έχουν προκληθεί , εκτιμάται – σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων – ότι θα είναι μια κανονική χρονιά, με την παραγωγή και τις εξαγωγές να κυμαίνονται στα επίπεδα του 2020 (το 2021 λόγω καταστροφών υπήρξαν μεγάλες απώλειες παραγωγής και εξαγωγών θερινών φρούτων).

Την ίδια στιγμή, το κόστος παραγωγής και εμπορίου διακίνησης -ηλεκτρικό ρεύμα, πετρέλαιο, λιπάσματα, φυτοπροστατευτικά, ξύλο, χαρτόνι ή πλαστικά για συσκευασίες- έχουν εκτοξευθεί τον τελευταίο χρόνο. Επιπλέον, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επιδεινώσει τις αυξήσεις του κόστους και έχει ήδη δημιουργήσει μια κατάσταση υπερπροσφοράς στην κατανάλωση της ΕΕ.

Κίνδυνος να μείνει ασυγκόμιστο μέρος της παραγωγής

«Η παραπάνω πρόβλεψη για την εξαγωγή της φετινής παραγωγής τελεί υπό την αίρεση της άμεσης αντιμετώπισης από…Πηγή: Source link