«Εντατικά καλοκαιρινά μαθήματα» για τα F-35

Πολιτική


Για πρώτη φορά οι Ενοπλες Δυνάμεις θα πραγματοποιήσουν συνεκπαίδευση για το αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς, στο πλαίσιο κοινής άσκησης με τις ΗΠΑ.

«Εντατικά καλοκαιρινά μαθήματα» για τα F-35 αρχίζουν στις Ενοπλες Δυνάμεις. Από αυτή την εβδομάδα ξεκινάει στη Σούδα και όχι μόνο συνεκπαίδευση των Ενόπλων Δυνάμεων με αμερικανικά μαχητικά F-35 και F-15.

Τo τάιμινγκ γι’ αυτή την επαφή και τη στενή συνεργασία των ελλήνων πιλότων με τα F-35 δεν αποσυνδέεται από τον ευρύτερο σχεδιασμό του «Πενταγώνου» για την περαιτέρω αμυντική θωράκιση της χώρας με το αμερικανικό υπερόπλο.

Tο επίσημο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για την απόκτηση των F-35 (LOR) έχει φύγει για τις ΗΠΑ. Παράλληλα ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος βρίσκεται από σήμερα στις ΗΠΑ, ενώ σε λίγες ημέρες θα επισκεφτεί την Ουάσιγκτον και ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Και οι δύο τους έχουν προγραμματισμένες συζητήσεις με αμερικανούς αξιωματούχους για το θέμα της απόκτησης των F-35.

Η άφιξη πάντως των αμερικανικών F-35 στη Σούδα – μάλιστα για πρώτη φορά στην Ελλάδα – και κυρίως η διοργάνωση της συνεκπαίδευσης με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις σημαίνει ότι το υπουργείο Αμυνας, το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΑ έχουν θέσει ως προτεραιότητα τη ένταξη των F-35 στο ελληνικό οπλοστάσιο. Γι’ αυτό πρόθεση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας είναι να μη χαθεί χρόνος και έτσι έχει ήδη ξεκινήσει η προετοιμασία και τα εντατικά μαθήματα των ελλήνων «Ικάρων» με στόχο να αρχίσουν σιγά σιγά να μπαίνουν στη «φιλοσοφία» και τις απαιτήσεις των F-35.

H συνεκπαίδευση μάλιστα θα περιλαμβάνει πολλαπλά σενάρια στα οποία θα συμμετάσχουν, σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», όχι μόνο αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας αλλά δυνάμεις και από το Ναυτικό και τις ειδικές δυνάμεις.

Διαβάστε επίσης: Τουρκική ανησυχία για τα ελληνικά F-35 – «Είναι σαν ρομπότ, καμία σχέση με τα F-16»

Πολύτιμες εμπειρίες

Είναι βέβαιο πως οι έλληνες πιλότοι αν δεν πετάξουν οι ίδιοι τα F-35 δεν θα είναι σε θέση να μάθουν όλα τα μυστικά τους, πράγμα που είναι πιθανό να συμβεί στο τέλος της δεκαετίας. Ομως αυτές οι συνεκπαιδεύσεις με τα 5ης γενιάς μαχητικά θα τους προσφέρουν πολύτιμες εμπειρίες για τον τρόπο δράσης και τις δυνατότητές τους.

Σημειώνεται πως…Πηγή: in.gr