Ενεργειακή κρίση: Το φάντασμα της φτώχειας πλανάται πάνω από την Ευρώπη – Νέα μέτρα αναζητούν οι κυβερνήσεις

Οικονομία


Πριν ακόμα μπει ο χειμώνας η ακρίβεια μαστίζει τα νοικοκυριά. Η ενεργειακή κρίση απειλεί την οικονομική και πολιτική σταθερότητα της Ευρώπης

Νέα μέτρα – αντίδοτα στην ενεργειακή κρίση εξετάζουν οι κυβερνήσεις της Ευρώπης που έχουν ακόμα να αντιμετωπίσουν τον υψηλό πληθωρισμό και την υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου. Οι προβλέψεις για τον χειμώνα που έρχεται συνεχίζουν να είναι δυσοίωνες, καθώς γίνεται κοινός τόπος ότι τα νοικοκυριά δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στο κόστος ζωής. Το φάντασμα της φτώχειας προκαλεί αντιδράσεις με τις κυβερνήσεις να έρχονται αντιμέτωπες με διαμαρτυρίες πολιτών που ζητούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης.

Η τσεχική προεδρία στην ΕΕ προτείνει τη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ενέργειας προκειμένου η Ευρώπη να βρει κοινό βηματισμό απέναντι στην ενεργειακή κρίση, με ανοιχτό το ενδεχόμενο η Ρωσία να «κόψει» κι άλλο τις ροές φυσικού αερίου. Οι αποφάσεις της ΕΕ δεν είναι ούτε εύκολες ούτε δεδομένες καθώς υπάρχουν την ίδια στιγμή φόβοι για αυξήσεις των ελλειμάτων. Αυτή είναι και μία από τις επιλογές που εξετάζει η Ιταλία που χαιρέτισε την απόφαση της τσεχικής προεδρίας, με τον υφυπουργό Οικονομικών να αναζητά  20 με 25 δισ. ευρώ, για να καλύψει τις ενεργειακές ανατιμήσεις. Τα χρήματα μπορούν να βρεθούν, είτε με τον εκτροχιασμό του προϋπολογισμού, είτε με την αύξηση του ελλείμματος.

  • Διαβάστε επίσης: ΔΝΤ: Ολοένα και περισσότερες χώρες αντιμέτωπες με υψηλό χρέος

Τα μέτρα που εξετάζει η Γαλλία

H Γαλλία εξετάζει νέα μέτρα με τον υπουργό Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ, να δηλώνει σήμερα ότι οι αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος θα είναι περιορισμένες την επόμενη χρονιά αφήνοντας να εννοηθεί πως επίκειται νέα κυβερνητική παρέμβαση για το θέμα. Ωστόσο, σε αυτή τη φάση δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.  Η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει αποφάσεις, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, για το αν θα διατηρήσει το πλαφόν στις τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου που έχουν τεθεί σε ισχύ μέχρι τα τέλη της χρονιάς, όπως και το αν θα διατηρήσει την έκπτωση στα καύσιμα κίνησης.

  • Διαβάστε επίσης: Ενεργειακή κρίση: Τέλος στο καθημερινό ντους, στο σιδέρωμα και στο φαγητό στο φούρνο – Εκατομμύρια νοικοκυριά απειλούνται με φτώχεια

Από…Πηγή: Source link