Ενεργειακή κρίση: Τελικά πόσο κρύο είναι το πολύ κρύο;

Υγεία


Τι λένε οι επιστήμονες

Περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν τον χειμώνα παρά το καλοκαίρι, και όχι μόνο επειδή κάνει κρύο έξω. Το κρύο σε εσωτερικούς χώρους, όπως αποδεικνύεται, μπορεί να είναι εξίσου επικίνδυνο.

Τα ευρωπαϊκά δεδομένα υγείας έχουν δείξει εδώ και καιρό ότι τα ηπιότερα κλίματα, όπου τα σπίτια είναι ανεπαρκώς θερμαινόμενα, έχουν τα υψηλότερα επίπεδα υπερβολικής θνησιμότητας το χειμώνα. Το ποσοστό θανάτων το χειμώνα στην Πορτογαλία, για παράδειγμα, είναι πολύ υψηλότερο από αυτό της Φινλανδίας.

Διαβάστε επίσης: Πρακτικά tips για να ζεσταθείτε οικονομικά φέτος τον χειμώνα

Παρά την πρόσφατη πτώση των τιμών του φυσικού αερίου, οι αρχές δημόσιας υγείας ανησυχούν ότι το υψηλό κόστος ενέργειας θα αφήσει πολλούς Ευρωπαίους ανίκανους να θερμάνουν επαρκώς τα σπίτια τους αυτό το χειμώνα.

Η Αγγλία κινδυνεύει με ανθρωπιστική κρίση, προειδοποίησε ο Michael Marmot, διευθυντής του UCL Institute of Health Equity στο Λονδίνο, στο ερευνητικό περιοδικό BMJ τον Σεπτέμβριο. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας οργανώνει τώρα 24ωρα «δωμάτια πολέμου» για τη διαχείριση της ζήτησης, λέγοντας ότι λοιμώξεις του αναπνευστικού όπως η Covid-19, η γρίπη, η πνευμονία και η οξεία βρογχίτιδα είναι πιθανό να γεμίσουν έως και τις μισές νοσοκομειακές κλίνες αυτόν τον χειμώνα.

Η ιδανική θερμοκρασία

Ωστόσο, πόσο κρύο είναι πολύ κρύο; Η δημόσια υγεία της Αγγλίας έχει μια απάντηση: Μια εσωτερική θερμοκρασία 18 C (65 F) είναι η ελάχιστη. Και επισημαίνει ότι αν κάποιος χαμηλώσει περαιτέρω τη θερμοκρασία κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπος με κινδύνους για την υγεία, όπως αυξημένη αρτηριακή πίεση, θρόμβους αίματος και καρδιακές προσβολές.

«Αυτό δεν είναι θέμα υποθερμίας από μόνο του», λέει ο Μάικ Τίπτον, καθηγητής φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ. «Είναι συνέπεια της ψύξης και των φυσιολογικών αμυντικών μηχανισμών και της σχετικής αφυδάτωσης που την συνοδεύει».

Μπορεί να μην συνδέετε την αφυδάτωση με το να βρίσκεστε σε ψυχρό περιβάλλον, αλλά ο Tipton λέει ότι είναι μια φυσιολογική αντίδραση. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν κρυώνετε, τα αιμοφόρα αγγεία στο δέρμα σας συστέλλονται, μειώνοντας τη ροή προς την περιφέρεια του σώματος για να διατηρείται το μεγαλύτερο μέρος του αίματος προστατευμένο κάτω από ένα στρώμα μονωτικού λίπους….Πηγή: in.gr