Ενεργειακή κρίση: Πώς θωρακίζεται η Ευρώπη για το δύσκολο χειμώνα – Οι παρεμβάσεις της Ελλάδας

Οικονομία


Ο Βλαντιμίρ Πούτιν χτες «έβγαλε από την τσέπη» το τελευταίο του χαρτί, δηλώνοντας πλέον και επισήμως πως δεν προτίθεται να προμηθεύσει άλλο την Ευρώπη με φυσικό αέριο αν δεν άρει τις κυρώσεις της.

Μία εξαρτημένη Ευρώπη από το φυσικό αέριο, μία Ρωσία να συσσωρεύει έσοδα δισεκατομμυρίων λόγω των εξαγωγών ορυκτών καυσίμων (πάνω από 158 δις.) και μία Ευρωπαϊκή Ένωση να γράφει και να σβήνει βλέποντας την τιμή του φυσικού αερίου να υπερπολλαπλασιάζεται, γεγονός που θα συμπαρασύρει και τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτή είναι εν συντομία η κατάσταση που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ευρωπαίοι ηγέτες, καθώς οδεύουμε σε ένα βαρύ φθινόπωρο και έναν ακόμη πιο δύσκολο χειμώνα.

  • Διαβάστε επίσης: Κυβέρνηση – Σε εφαρμογή μέτρα περιορισμού της κατανάλωσης ρεύματος και αερίου

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν χτες «έβγαλε από την τσέπη» το τελευταίο του χαρτί, δηλώνοντας πλέον και επισήμως πως δεν προτίθεται να προμηθεύσει άλλο την Ευρώπη με φυσικό αέριο αν δεν άρει τις κυρώσεις της.

Από την πλευρά της η Κομισιόν τόνισε πως θα νικήσει και δεν θα υποκύψει στους εκβιασμούς, τονίζοντας πως αν η Ρωσία ήθελε θα μπορούσε να τροφοδοτήσει την Ευρώπη με άλλους αγωγούς.

Και μπορεί τα «ξίφη των ηγετών» να διασταυρώθηκαν για τα καλά χτες, με την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν να απαντά στον Πεσκόφ, ωστόσο η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική από το συγκρουσιακό αφήγημα Ρωσίας-Ευρώπης.

Διαφορετική γιατί οδεύουμε στον πιο ζόρικο χειμώνα των τελευταίων χρόνων, έναν χειμώνα που όπως έχουμε ακούσει από κυβερνητικά χρόνια θα είναι δυσκολότερος και από αυτόν του 1942.

Έναν χειμώνα που οι τιμές του φυσικού αερίου θα είναι ανέγγιχτες, το κόστος καυσίμων θα παραμένει βραχνάς στον λαιμό όλων και οι τιμές αναφορές της ηλεκτρικής ενέργειας θα εκτιναχθούν, σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Όλα αυτά την ώρα που οι τιμές των προϊόντων στην αγορά θα αυξάνονται με τους πολίτες να πρέπει να λύσουν ένα δύσκολο (έως και άλυτο) σταυρόλεξο που αφορά τις βασικές τους ανάγκες.

Τόσο η Ευρώπη λοιπόν όσο και η ΕΕ έχουν ξεκινήσει να δημιουργούν ένα πλέγμα παρεμβάσεων με στόχο να απορροφήσει όσο γίνεται τους έντονους κραδασμούς που θα νιώσουν οι ευάλωτοι όσο η νύχτα θα μεγαλώνει και θα «τραβήξει το αυτί» στους αδιάφορους…Πηγή: Source link