Ενεργειακή κρίση: Πλαφόν στο ρωσικό αέριο και μείωση της κατανάλωσης στις προτάσεις της Κομισιόν

Οικονομία


Η ΕΕ καλείται να αποφασίσει για τα μέτρα που θα λάβει για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Λίγο πριν την έκτακτη συνεδρίαση της ΕΕ την Παρασκευή, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε τους άξονες που θα κινηθούν οι προτάσεις της Κομισιόν. Ανάμεσα στα μέτρα που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι και το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου, με τον ρώσο πρόεδρο να προειδοποιεί σήμερα εκ νέου ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε πλήρη διακοπή των ροών.

  • Διαβάστε επίσης: Νέες απειλές από τον Πούτιν – «Η Δύση θα παγώσει» – Μην επιβάλετε πλαφόν

Ειδικότερα η επικεφαλής της Κομισιόν ανακοίνωσε τα πέντε μέτρα που καλείται να υιοθετήσει η ΕΕ ως εξής:

  • Υποχρεωτικός στόχος για μείωση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής
  • Πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου
  • Πλαφόν για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας εκτός φυσικού αερίου (αιολικά πάρκα, πυρηνικά πάρκα και εργοστάσια λιγνίτη, τα οποία επηρεάζονται από την υψηλή τιμή του φυσικού αερίου)
  • Εισφορά αλληλεγγύης για εταιρείες ορυκτών καυσίμων
  • Υποστήριξη ρευστότητας στις εταιρείες ενέργειας.

Το προσχέδιο που φέρνουν στο φως οι FT

Την ίδια στιγμή οι FT αποκαλύπτουν ένα προσχέδιο των προτάσεων στο οποίο αναφέρεται ότι η Κομισιόν συστήνει στα κράτη μέλη να περιορίσουν την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας από παραγωγούς όπως αιολικά πάρκα, πυρηνικά πάρκα και εργοστάσια άνθρακα, που επηρεάζονται από την υψηλή τιμή του φυσικού αερίου, σε 200 ευρώ ανά MWh.

Η τρέχουσα τιμή spot για την ηλεκτρική ενέργεια στη Γερμανία, το περιφερειακό σημείο αναφοράς, είναι πάνω από 450 ευρώ ανά MWh. Οι τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας έχουν εκτοξευθεί επειδή είναι συνδεδεμένες με την τιμή του φυσικού αερίου, είτε η ηλεκτρική ενέργεια παράγεται με φυσικό αέριο είτε με άλλα μέσα. Οι τιμές του φυσικού αερίου είναι περίπου 10 φορές υψηλότερες, σε σύγκριση με τους μέσους όρους της τελευταίας δεκαετίας.

Η Κομισιόν αναφέρει ότι ένα τέτοιο πλαφόν θα μιμείται «τα αποτελέσματα της αγοράς, που θα μπορούσαν να…Πηγή: Source link