Ενεργειακή κρίση: Οι δύο διεκδικήσεις της Αθήνας στο πακέτο μέτρων της Κομισιόν

Οικονομία


Στις 30/9 το έκτακτο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε.

Με δύο διεκδικήσεις κατέρχεται η Αθήνα στο έκτακτο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. την ερχόμενη Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, που έχει ως ατζέντα το «πακέτο» μέτρων της Ευρ. Επιτροπής για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών της ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, στην κρίσιμη σύνοδο των 27 υπουργών, ο Κώστας Σκρέκας θα εκδηλώσει τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στο σχέδιο κανονισμού της Κομισιόν, επιδιώκοντας, ωστόσο σε δύο από τα τρία προτεινόμενα μέτρα βελτιώσεις των διατάξεων προς όφελος της πολιτικής που ακολουθείται στη χώρα μας για τη στήριξη των νοικοκυριών κι επιχειρήσεων.

  • Διαβάστε επίσης: Οι 5 παρεμβάσεις για φθηνή ενέργεια ενόψει δύσκολου χειμώνα

Οι επιδιώξεις

Τα προτεινόμενα μέτρα της Κομισιόν και οι επιδιώξεις της κυβέρνησης είναι:

1. Η επιβολή ανώτατου ορίου εσόδων στις τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής, πλην εκείνης των μονάδων φυσικού αερίου.

Η Ευρ. Επιτροπή θεωρεί ότι οι ηλεκτροπαραγωγοί με τη χρήση των ΑΠΕ, της πυρηνικής ενέργειας, του άνθρακα, του νερού χωρίς αποθήκευση, της γεωθερμίας και των βιοκαυσίμων έχουν απροσδόκητα κέρδη λόγω του χαμηλού κόστους παραγωγής. Σε αυτές τις μονάδες προτείνει ανώτατο όριο πληρωμής των παραγωγών με τιμή τα 180 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που εφάρμοσε αυτό το μέτρο έχοντας επιβάλλει πλαφόν και στο φυσικό αέριο. Ζητά, λοιπόν, να εξαιρεθεί από την πρόταση της Κομισιόν και να διατηρηθεί το ανώτατο όριο στη συγκεκριμένη τεχνολογία. Όπως και να συνεχίσει να εφαρμόζει το μοντέλο που ξεκίνησε από τον Ιούλιο και είναι ο μηχανισμός ανάκτησης εσόδων.

Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει προετοιμαστεί ώστε αν δεν πάρει εξαίρεση και συγκεκριμένα για το πλαφόν στο φυσικό αέριο να συνεχίσει την είσπραξη εσόδων από την επιβολή τέλους 10 ευρώ ανά Μεγαβατώρα στις ποσότητες αερίου που χρησιμοποιούνται από την ηλεκτροπαραγωγή. Τα έσοδα ανέρχονται σε 400 εκ. ευρώ ετησίως.

2. Υποχρεωτική ζήτηση ρεύματος 5% σε ώρες αιχμής και με εθελοντικά μέτρα κατά 10% για το σύνολο της κατανάλωσης.

Η Ελλάδα διεκδικεί, σύμφωνα με πληροφορίες, και η μείωση στις ώρες αιχμής – μέτρο που αφορά την ενεργοβόρο βιομηχανία – να είναι προαιρετικό. Σημειώνεται ότι οι βαριές βιομηχανίες…Πηγή: Source link