Ενεργειακή κρίση: Νέες αιχμές Μισέλ για Φον ντερ Λάιεν – «Οι προτάσεις αυτές δεν αρκούν»

Οικονομία


Το σχέδιο της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης ανακοίνωσε, την Τετάρτη η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Νέες αιχμές για την πολιτική της Κομισιόν αναφορικά με την ενεργειακή κρίση άφησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος, εμμέσως πλην σαφώς, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει πιο ουσιαστικά μέτρα.

Ο Μισέλ δήλωσε ότι η ΕΕ πρέπει να υπερβεί τα σχέδιά της για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και να διασφαλίσει ότι οι άνθρωποι μπορούν να πληρώσουν τους ενεργειακούς λογαριασμούς.

Διαβάστε επίσης: Η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης γίνεται συστημική – Πώς θα αποφύγουμε μία ενεργειακή «Lehman Brothers»

«Θα χρειαστούν περισσότερες προτάσεις»

«Είναι καλές προτάσεις, αλλά θα χρειαστούν περισσότερες», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στους δημοσιογράφους, αναφερόμενος στα σχέδια της ΕΕ να μειώσει τις τιμές της ενέργειας για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην ετήσια ομιλία για την «Κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, πλαφόν στα κέρδη των εταιρειών που παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα, με στόχο να συγκεντρωθούν περισσότερα από 140 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Η ΕΕ έχασε χρόνο»

Προ ολίγων εβδομάδων, επίσης, ο Σαρλ Μισέλ είχε στραφεί κατά της Κομισιόν για το θέμα της ενεργειακής κρίσης, κατηγορώντας την ότι καθυστέρησε.

Σχετικά με την αύξηση των τιμών στην ενέργεια, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε πει ότι «επί πολλούς μήνες, αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων καλούν την Επιτροπή να εργαστεί γι’ αυτό το θέμα».

Και είχε προσθέσει πως «δεν υπήρξε συναίνεση για το είδος της απόφασης που θα έπρεπε να ληφθεί, αλλά υπήρξε συναίνεση για να κληθεί η Επιτροπή να υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις».

«Υπάρχει η αίσθηση ότι η Επιτροπή έχασε χρόνο και αυτό είναι ατυχές», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σαρλ Μισέλ.