Ενεργειακή κρίση: Νάρκη στην τσέπη μας – Θα κοστίσει έως 800 ευρώ σε μια μέση οικογένεια

Οικονομία


Με την οικονομική κρίση του 2008 που προκάλεσε κατάρρευση κοινωνιών συγκρίνουν την ενεργειακή κρίση οικονομολόγοι. Εφιαλτικές οι προβλέψεις για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η ενεργειακή κρίση θα κοστίσει σε μια μέση οικογένεια ανάμεσα σε 7.000 και 10.000 ευρώ την επόμενη χρονιά. Αυτό συνεπάγεται 600 έως 800 ευρώ το μήνα, ένα τεράστιο ποσό, αναφέρεται σε δημοσίευμα του ιστοτόπου του βελγικού RTL.

Οι εφιαλτικές αυτές προβλέψεις που τινάζουν στον αέρα οικογενειακούς και κρατικούς προϋπολογισμούς έρχονται ενώ ακόμη η Ευρώπη στέκεται αμήχανα μπροστά στο κρίσιμο πρόβλημα της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας, αναζητώντας λύσεις και αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά την αναποφαστικότητα της, αλλά και την αδυναμία της να μάθει από τα λάθη του παρελθόντος. Την αναπηρία της ΕΕ για γρήγορες αποφάσεις και αντιδράσεις η Ελλάδα -και όχι μόνο- έχει πληρώσει ακριβά.

Διαβάστε επίσης: Έρχεται ο πιο δύσκολος χειμώνας της Ευρώπης από το 1945

Μόνο τρόμο δημιουργεί λοιπόν στις κοινωνίες της Ευρώπης, η ανοχή των οποίων έχει ήδη αρχίσει να εξαντλείται -όπως καταδεικνύουν οι κινητοποιήσεις διεθνώς-, η εκτίμηση οικονομολόγων ότι η ύφεση και η δυσπραγία θα είναι ανάλογη με αυτή της οικονομικής κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας.

Η κρίση που διανύουμε «είναι συγκρίσιμη με το 2008 όταν η οικονομία σχεδόν κατέρρευσε» προειδοποιεί ο οικονομολόγος Μπρουνό Κολμάν, προσθέτοντας ότι «είναι πολύ πιο σοβαρή από αυτήν της Covid-19».

Ο Κολμάν διευκρινίζει ότι «το 40% του πληθυσμού κινδυνεύει να πέσει κάτω από το όριο της φτώχειας με φαινόμενα πολιτικής ανυπακοής που θα προκύψουν».

Το τίμημα της κοινωνικής ειρήνης

Ο Κολμάν τάσσεται αναφανδόν υπέρ της αύξηση των δαπανών για την ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, προειδοποιώντας για χρεοκοπίες και φτωχοποίηση των πολιτών. Μάλιστα, όπως λέει χαρακτηριστικά, αυτό είναι το τίμημα της εξασφάλισης κοινωνικής ειρήνης.

Εξειδικεύοντας στη Γαλλια, μιλώντας στο πλατό της εκπομπής «Δεν είναι κάθε μέρα Κυριακή» (C’est pas tous les jours dimanche), σημείωσε ότι «το 2008 το κράτος βοήθησε άμεσα τις τράπεζες, και τώρα πρέπει να κάνουμε το ίδιο». Το κράτος χρεώνεται με 2% για 10 χρόνια και αυτό «είναι το τίμημα της κοινωνικής τάξης, της κοινωνικής ειρήνης…Πηγή: Source link