Ενεργειακή κρίση: Αντίστροφη μέτρηση για το νέο μοντέλο στους λογαριασμούς ρεύματος

Οικονομία


Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, η κυβέρνηση σχεδιάζει οριζόντια παρέμβαση στους λογαριασμούς φυσικού αερίου για τους οικιακούς καταναλωτές, ενώ δεν θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια και κλιμακωτή στήριξη.

Αντίδοτο στην ενεργειακή κρίση και τις ανατιμήσεις αναζητούν στην Κομισιόν, καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζεται και ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξακολουθεί να σφίγγει την ενεργειακή «θηλειά» γύρω από την Ευρώπη.

Άπαντες στην ΕΕ λένε ότι έχουμε μπροστά μας δύσκολο χειμώνα και αναζητείται η ευρωπαϊκή απάντηση, που θα έρθει να συμπληρώσει τα εθνικά σχέδια των κρατών.

Διαβάστε επίσης: Η Γερμανία στην αντεπίθεση, καταλαμβάνει το ρωσικό διυλιστήριο του Βερολίνου

«Για τις τιμές υπάρχει μία πρόταση στο τραπέζι. Είναι καλή, αλλά είναι αρκετή; Δεν το νομίζω. Θεωρώ πως είναι σημαντικό να επιταχύνουμε σε ό,τι αφορά την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Έρχονται νέες παρεμβάσεις

Στην Ελλάδα, το εθνικό σχέδιο που εφαρμόζει η κυβέρνηση «ήδη εξουδετερώνει τη ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς του ρεύματος» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και, όπως ανακοίνωσε στη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν νέες παρεμβάσεις για το φυσικό αέριο.

Η επιδότηση στο ρεύμα θα συνεχιστεί για όλους, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, για α’ κατοικία και εξοχικά και με πρόσθετο μπόνους για όσους μειώσουν την κατανάλωση 15%.

«Θα δίνει κίνητρα στους πολίτες, ουσιαστικά με ακόμη πιο μειωμένη τιμή, σε περίπτωση που πετύχουν πολύ συγκεκριμένους στόχους εξοικονόμησης», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Θα ανακοινωθεί και παρέμβαση στο φυσικό αέριο χωρίς μοντέλο εξοικονόμησης, η οποία θα χρηματοδοτηθεί από το κράτος και τη ΔΕΠΑ, ενώ για το πετρέλαιο θέρμανσης είναι «στο τραπέζι» επιδότηση 25 λεπτών ανά λίτρο, με φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων.

«Με μια επιδότηση στην αντλία, η οποία θα χρηματοδοτηθεί από τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων, όπως πια μας επιβάλει και η ΕΕ να κάνουμε, με βάση τις πρόσφατες αποφάσεις της», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αυτά τα κέρδη μπορούν να διανεμηθούν στους ασθενέστερους, ώστε να ωφεληθούν εκείνοι που πλήττονται περισσότεροι, οι…Πηγή: Source link