Ελληνοτουρκικά: Απειλές και προειδοποιήσεις από τον Ερντογάν με αναφορές στο 1922

Πολιτική


Μετά την Ουάσιγκτον ο Ερντογάν έκανε στροφή 180 μοιρών σαν να ήταν προετοιμασμένος για ολομέτωπη επίθεση στην Αθήνα

Σε κλιμάκωση της έντασης επενδύει η Άγκυρα στα ελληνοτουρκικά, στη γραμμή που χάραξε ο τούρκος πρόεδρος.

Το κρίσιμο 2022

Αναλυτές και διπλωμάτες μετά την συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, όταν είχε συμφωνηθεί το «μορατόριουμ ηρεμίας» σε ένα κλίμα που χαρακτηριζόταν «εξαιρετικό» από όλες τις πλευρές, τόνιζαν ότι σημασία έχει αυτή τη χρονιά, κυρίως, τι δεν λέει η Τουρκία.

Καθώς το γεγονός ότι το 2022 είναι η χρονιά που συμπληρώνονται 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, ενώ το 2023 είναι χρονιά εκλογών για την Τουρκία, με τον Ερντογάν να επενδύει στην – δήθεν – αποκατάσταση του «μεγαλείου» της χώρας.

Δεδομένου δε ότι οι εκλογές θα γίνουν στην Τουρκία τη χρονιά που συμπληρώνονται τα 100 χρόνια από την ίδρυση της σύγχρονης Τουρκικής Δημοκρατίας στη θέση της «Οθωμανικής Αυτοκρατορίας», ο Ερντογάν θέλει να πείσει ότι κατάφερε να ξεπεράσει τον Κεμάλ Ατατούρκ.

Χαλβάς τέλος και επιστροφή στις απειλές

Ο «χαλβάς από ρεβίθια» που ελάφρυνε το κλίμα στην Κωνσταντινούπολη ωστόσο δεν στάθηκε ικανός να κρατήσει τον τούρκο πρόεδρο μακριά από τη ρητορική της έντασης και κυρίως μετά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και την ομιλία του στο Κογκρέσο.

Μετά την Ουάσιγκτον δε ο Ερντογάν έκανε στροφή 180 μοιρών σαν να ήταν προετοιμασμένος για ολομέτωπη επίθεση στην Αθήνα, με τους υπουργούς του να ακολουθούν και τα τουρκικά ΜΜΕ να ανεβάζουν επίπεδο στην ρητορική της έντασης.

«Οι πρόγονοι σου ξέρουν πολύ καλά. Μην προσπαθήσετε να το ξαναζήσετε. Το τίμημα θα είναι βαρύ» ήταν το τελευταίο μήνυμα του τούρκου προέδρου το βράδυ της Κυριακής προς την Ελλάδα και προσωπικά το Κυριάκο Μητσοτάκη με τους τόνους να ανεβαίνουν επικίνδυνα.

Τα μηνύματα στο εσωτερικό

Ο τούρκος πρόεδρος εμφανίζεται στρυμωγμένος στο εσωτερικό του και αναζητά ένα πεδίο στο οποίο θα μπορέσει να κάνει επίδειξη ισχύος, με τα ελληνοτουρκικά να χαρακτηρίζονται η «ιδανική ευκαιρία» δεδομένων των συνθηκών.

Το ταξίδι του πρωθυπουργού την Ουάσιγκτον έδωσε στον Ερντογάν την ευκαιρία που έψαχνε για να «σπάσει» το μορατόριουμ και να επιστρέψει στον…Πηγή: in.gr