Ελληνική οικονομία: Τα αγκάθια στον δρόμο της ανάπτυξης, τα αντίβαρα και η αγωνία για τον πληθωρισμό

Οικονομία


Παρά τα διεθνή καμπανάκια η ελληνική οικονομία φαίνεται να αντέχει, έχοντας ως οδηγό τις επενδύσεις και τον τουρισμό

Αγωνία επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο για την πορεία του πληθωρισμού  ενόσω πληθαίνουν οι προβλέψεις περί κινδύνου ύφεσης στην Ευρώπη το 2023.

Σήμερα η Eurostat δημοσιεύει  τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών Ιουνίου και αναμένεται να καταγράψει νέα αύξηση, την ώρα που οι εκθέσεις των ξένων οίκων “ψηλώνουν” τις εκτιμήσεις για την ακρίβεια και αναμένουν αποκλιμάκωση από το επόμενο έτος.

Λόγω της ενεργειακής αναταραχής και του ουκρανικού πολέμου οι οίκοι δεν αποκλείουν το σενάριο ύφεσης όμως παρά τα διεθνή καμπανάκια η ελληνική οικονομία φαίνεται να αντέχει, έχοντας ως οδηγό τις επενδύσεις και τον τουρισμό. Αρκετοί διεθνείς αναλυτές ανεβάζουν τον πήχη του ΑΕΠ για εφέτος και ρίχνουν τις προσδοκίες για το 2023. Για εφέτος, η ανάπτυξη προβλέπεται πάνω στο 3%-4% και του χρόνου γύρω στο 2,5%-3%, ενώ ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει το 7%.

Διαβάστε επίσης: Έρευνα ΕΕΑ: Περικοπές σε είδη πρώτης ανάγκης και δυσκολία αποπληρωμής λογαριασμών

Το μήνυμα της ΤτΕ

Το μήνυμα πάντως από την Τράπεζα της Ελλάδος είναι ότι η Ελλάδα – ακόμα και στο δυσμενές σενάριο- δεν θα εισέλθει σε ύφεση, αν και οι νέες προβλέψεις για την φετινή ανάπτυξη είναι χαμηλότερες σε σχέση με πριν από κάποιους μήνες. Χθες, ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας παρέδωσε στον πρόεδρο της Βουλής την έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική 2021-2022. Αναθεωρούνται οι εκτιμήσεις για εφέτος στο 3,2% ( από 3,8%). Από το επόμενο ετος ο ρυθμός ανεβάζει ταχύτητα στο 4,1% το 2023 και παραμένει υψηλός το 2024, στο 3,6%. Στο δυσμενές, όμως, σενάριο, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας εκτιμάται ότι θα είναι μόλις 1,8% το 2022, 0,3% το 2023 και 4,9% το 2024.

Καμπανάκια χτυπά η εκτίμηση για την πορεία του εθνικού δείκτη τιμών ο οποίος αναμένεται να διαμορφωθεί στο 7,6% το 2022 ( 5,6% εκτιμά το υπουργείου Οικονομικών), εξαιτίας της ανοδικής πορείας των ενεργειακών αγαθών, αλλά και των ανατιμήσεων στα είδη διατροφής, ενώ θα αποκλιμακωθεί το 2023 και περαιτέρω το 2024. Θετικά είναι τα νέα από τις ταξιδιωτικές εισπράξεις το 2022 καθώς θα διαμορφωθούν στο 80% περίπου του 2019, αλλά και από τις προβλέψεις για τις καταναλωτικές δαπάνες και επενδύσεις. Μεταξύ των…Πηγή: Source link