ΕΚΤ: Υπέρ σταθερού ρυθμού αύξησης των επιτοκίων τάχθηκε ο κορυφαίος οικονομολόγος της

Οικονομία


Πολλαπλές σε αριθμό, αλλά μικρότερες αυξήσεις των επιτοκίων θα έχουν λιγότερες αρνητικές παρενέργειες στην οικονομία σε σχέση με μικρό αριθμό, αλλά υψηλών σε ποσοστό, αυξήσεων

Μια μετριοπαθής φωνή κόντρα στις… γερακίσιες τοποθετήσεις των προηγούμενων ημερών είναι αυτή του κορυφαίου οικονομολόγου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Φίλιπ Λέιν, ο οποίος κάλεσε το συμβούλιο να κρατήσει έναν «σταθερό ρυθμό» αύξησης των επιτοκίων, έτσι ώστε να περιορίσει μεν τον πληθωρισμό αλλά να ελαχιστοποιήσει τις αρνητικές παρενέργειες για την οικονομία.

Τις προηγούμενες ημέρες, δημοσιεύματα και δηλώσεις έχουν προετοιμάσει τις αγορές για την πιθανότητα μιας πολύ δυναμικής αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ, κατά την επικείμενη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, ύψους 75 μονάδων βάσης. Ο Φίλιπ Λέιν, που είναι από τα γνωστά… περιστέρια του συμβουλίου, εμφανίστηκε πιο επιφυλακτικός, μιλώντας σήμερα σε οικονομικό πάνελ στη Βαρκελώνη.

Διαβάστε επίσης: Οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια σε συγχρονισμό για να μετριάσουν τις πληθωριστικές πιέσεις

«Ένας σταθερός ρυθμός, ούτε πολύ αργός ούτε πολύ γρήγορος, για τη μείωση του χάσματος μέχρι το τελικό επιτόκιο είναι πολύ σημαντικός» σχολίασε, εξηγώντας ότι πολλαπλές σε αριθμό, αλλά μικρότερες κάθε φορά, αυξήσεις είναι λιγότερο πιθανό να πυροδοτήσουν αρνητικές παρενέργειες σε σχέση με ένα μικρό αριθμό αυξήσεων, αλλά με υψηλότερο ποσοστό αναπροσαρμογής.

Ραντεβού στις 8 Σεπτεμβρίου 

Πάντως, δύο εβδομάδες περίπου πριν το συμβούλιο η αγωνία των αγορών «χτυπάει» κόκκινο στην προσπάθεια των επενδυτών να δαπιστώσουν πόσο επιθετικά θα θελήσει να κινηθεί στο εξής η ΕΚΤ. Ειδικά δε, στον απόηχο των δηλώσεων Πάουελ στο συμπόσιο της Fed, στο Τζάκσον Χολ, στις οποίες ξεκαθάρισε ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει απτόητη και σε δυναμικό ρυθμό τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Τα στελέχη της ΕΚΤ που βρέθηκαν στο Τζάκσον Χολ (η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ δεν παρέστη) άφησαν να εννοηθεί πως βρίσκεται στο τραπέζι η πιθανότητα μιας αύξησης κατά τουλάχιστον 50 μονάδες βάσης, ήτοι στα επίπεδα και της αύξησης του Ιουλίου, ενώ κάποιοι δεν απέκλεισαν την πιθανότητα μεγαλύτερης αύξησης.

Ο ίδιος ο Φίλιπ Λέιν απέφυγε ευθέως να δηλώσει πως τάσσεται…Πηγή: Source link