ΕΚΤ: Το σχέδιο για τα ομόλογα του Νότου – Τι θα γίνει με την Ελλάδα

Οικονομία


Οι 3 κατηγορίες χωρών – Τι ισχύει από αύριο

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχεδιάζει να αγοράσει ομόλογα από την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα με μέρος των εσόδων που λαμβάνει από τη λήξη γερμανικού, γαλλικού και ολλανδικού χρέους σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις διαφορές μεταξύ του κόστους δανεισμού τους, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Όπως έχει ήδη γραφτεί η ΕΚΤ θα ξεκινήσει αυτή την διαδικασία αύριο Παρασκευή, προκειμένου να αποτρέψει τον χρηματοοικονομικό κατακερματισμό μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης κάτι που θα δημιουργούσε εμπόδια στο σχέδιό της να αυξήσει πιο επιθετικά τα επιτόκια προκειμένου να ανακόψει τον πληθωρισμό.

Οι τρεις ομάδες

Όπως γράφει το Reuters, σύμφωνα με συνομιλίες στο περιθώριο του ετήσιου forum της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας, η ΕΚΤ έχει χωρίσει τις 19 χώρες της ευρωζώνης σε τρεις ομάδες – δωρητές, λήπτες και ουδέτερες – με βάση το μέγεθος και την ταχύτητα της αύξησης των spread των ομολόγων τους τις τελευταίες εβδομάδες. Σημειώνεται ότι το spread μετράται έναντι των γερμανικών ομολόγων, τα οποία χρησιμεύουν ως de-facto σημείο αναφοράς για τη ζώνη του ενιαίου νομίσματος.

Οι πηγές αυτές ανέφεραν ότι η ΕΚΤ θα διοχετεύσει προς τους αποδέκτες μέρος των μετρητών από ομόλογα λήξεως που αγόρασε από χώρες «δότες» στο πλαίσιο του Πανδημικού Προγράμματος Έκτακτης Αγοράς, με τα ουδέτερα να λειτουργούν ως αποθεματικό.

  • Διαβάστε επίσης: Handelsblatt: Oι ελληνικές τράπεζες απειλούνται με νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Κάθε μήνα η επανεξέταση

Οι λίστες αυτές, οι οποίες θα επανεξετάζονται κάθε μήνα, αντανακλούν τον διαχωρισμό μεταξύ περιφερειακών και βασικών χωρών που προέκυψε την εποχή της πρώτης κρίσης χρέους της ευρωζώνης πριν από μια δεκαετία.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι αποδέκτες περιλαμβάνουν τις χώρες, που θεωρούνται από τους επενδυτές ως πιο επικίνδυνες λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους ή της πενιχρής ανάπτυξής τους, όπως η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Η ομάδα δωρητών αποτελείται από τις λεγόμενες χώρες του πυρήνα που θεωρούνται ασφαλέστερες και περιλαμβάνει τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία.

Ενεργοποιείται την Παρασκευή η γραμμή άμυνας

Στην ενεργοποίηση της πρώτης…Πηγή: Source link