Εκτός ελέγχου η Άγκυρα – Τι κρύβεται πίσω από τον «χάρτη Μπαχτσελί» και το παραλήρημα Ακάρ

Πολιτική


O υπουργός Άμυνας της γειτονικής χώρας συνέχισε τις προκλήσεις τόσο εναντίον της Ελλάδας όσο και κατά της Κύπρου

Σε επικίνδυνα μονοπάτια βαδίσει εκ νέου η Τουρκία καθώς τις τελευταίες ώρες έχει προχωρήσει σε ένα μπαράζ ακραίων προκλήσεων.

Η αρχή έγινε με τον κυβερνητικό εταίρο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος φωτογραφήθηκε με χάρτη που απεικονίζει τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη ως μέρος της Τουρκίας γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Αθήνας, η οποία έκανε λόγο για επιθετική ενέργεια.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Άμυνας της γειτονικής χώρας Χουλουσί Ακάρ , συνέχισε τις προκλήσεις τόσο εναντίον της Ελλάδας όσο και κατά της Κύπρου.

Διαβάστε επίσης: Κατρούγκαλος για «χάρτη Μπαχτσελί»: Ακραία, παράνομη και ανιστόρητη πρόκληση 

Διπλή πρόκληση

Σε ερώτηση για την ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος ΥΠΑΜ είπε πως «όταν έρθει η σειρά και η ώρα της Μεσογείου, ο αρμόδιος Υπουργός θα πάει και θα κάνει τις σχετικές εργασίες εκεί».

Η Άγκυρα δεν λέει να «χωνέψει» ακόμη την ομιλία του έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο. Ερωτηθείς ο σχετικά με τα F-16, ο Χουλουσί Ακάρ είπε: «Τώρα όλοι θα παρατήσουν τη δουλειά τους και θα ασχολούνται με το τι λέει ο Μητσοτάκης στο Κογκρέσο; Εντάξει, μπορεί να έχουν τις απόψεις τους αλλά το Αμερικανικό Κογκρέσο ως ένα ανεξάρτητο, κυρίαρχο Κογκρέσο ενός κράτους, πιστεύουμε ότι θα λάβει τη σωστή απόφαση, αφού κάνει τις παγκόσμιες αξιολογήσεις του, λάβει υπόψη του τις σχέσεις του με την Τουρκία, τα συμφέροντα του αμερικανικού λαού. Και δεν είναι καθόλου όπως είπε ο Μητσοτάκης».

Υποστήριξε  ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να ζήσει σε ειρήνη και σε ευημερία με τους γείτονές της. «Αυτός είναι ο στόχος μας. Ωστόσο στην Ελλάδα – και δεν πρέπει να κατηγορούμε τον ελληνικό λαό- κάποια συγκεκριμένα άτομα για τα δικά τους προσωπικά συμφέροντα, για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης τείνουν να χρησιμοποιούν την ένταση με την Τουρκία. Άλλη εξήγηση δεν υπάρχει. Πρέπει να απαλλαγούν από αυτό τον έρωτα τους για εξοπλισμούς, για συμμαχίες. Κάνει μεγάλη ζημιά στον ελληνικό λαό.

Τι κρύβεται πίσω από τις ακραίες προκλήσεις

Ο «χάρτης Μπαχτσελί» πάντως , δεν ήταν έκπληξη για όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις στην…Πηγή: in.gr