Εκλογές: Το σενάριο για 28 Μαΐου και 2 Ιουλίου – Τι θα γίνει με τον εκλογικό νόμο

Πολιτική


50 – 50 οι πιθανότητες για την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός θα αποσαφηνίσει τις προθέσεις της κυβέρνησης

Στα τέλη Μαΐου πλέον τοποθετούν την ημερομηνία των εκλογών οι τελευταίες πληροφορίες ενώ ανοιχτά είναι όλα τα ενδεχόμενα γύρω από την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Ο προβληματισμός

Τα σενάρια για τις κάλπες των βουλευτικών εκλογών κάνουν λόγο για την Κυριακή 28 Μαϊου και την Κυριακή 2 Ιουλίου καθώς θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση δεν θα προκύψει κυβέρνηση λόγω της απλής αναλογικής.

  • Διαβάστε επίσης Βορίδης: Δεν έχω εντολή να ετοιμάσω την αλλαγή του εκλογικού νόμου αλλά…

Σύμφωνα με πληροφορίες της Χριστίνας Κοραή τις οποίες μετέδωσε στην εκπομπή live news με το Νίκο Ευαγγελάτο στο MEGA οι πιθανές ημερομηνίες για την διεξαγωγή των εκλογών θα είναι η Κυριακή 28 Μαϊου και η Κυριακή 2 Ιουλίου.

Αν όμως υπάρξει και τρίτος γύρος εκλογικής αναμέτρησης, θα συμπέσει χρονικά μέσα σε διάστημα διακοπών, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό.

50-50 οι πιθανότητες για την αλλαγή του εκλογικού νόμου

Σε ότι αφορά τον εκλογικό νόμο και τη συζήτηση που έχει ανοίξει στο εσωτερικό της ΝΔ και της κυβέρνησης, η Χριστίνα Κοραή, εξέφρασε την εκτίμηση ότι πιθανόν η κυβέρνηση να προχωρήσει σε αλλαγή του εκλογικού νόμου για δύο λόγους κυρίως, με τον πρώτο λόγο να είναι ότι το 37% του νόμου Παυλόπουλου είναι όντως υψηλό ποσοστό για την κατάκτηση αυτοδυναμίας σε αυτές τις συνθήκες ωστόσο δίνει στο πρώτο κόμμα μπόνους 50 εδρών και σε περίπτωση συγκυβέρνησης αυτές οι έδρες κάνουν την διαφορά.

Υπενθυμίζεται ότι ο εκλογικός νόμος που ψήφισε αυτή η κυβέρνηση και θα τεθεί σε ισχύ στις δεύτερες εκλογές (εφόσον δεν αλλάξει πάλι ο εκλογικός νόμος) δίνει κλιμακωτό μπόνους ανάλογα με το ποσοστό του πρώτου κόμματος και όχι απευθείας πενήντα έδρες στο πρώτο κόμμα.

«Ο πρωθυπουργός σκέφτεται ακόμα πολύ σοβαρά την αλλαγή στον εκλογικό νόμο» σημείωσε η Χριστίνα Κοραή λέγοντας ότι στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού ερωτηθείς σχετικά σημείωσε ότι «είναι 50-50 οι πιθανότητες».

Σημειώνεται ότι σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, καθώς κληθείς να αποσαφηνίσει το αν προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει…Πηγή: in.gr